Date companie
 
 
 
 

Statul român, dator sute de mii de euro la deținuții din închisori

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iunie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : despagubiri, roman, conditii, penitenciare, statul, cedo, detinuti
 

600 de mii de euro! Aceasta este suma pe care statul român o datoreaza detinutilor care au cerut despãgubiri la CEDO. Condamnatii au dat statul în judecatã din cauza celulelor supraaglomerate, a mâncãrii proaste si a conditiilor de igienã precare. Potrivit reprezentantilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în evidența instituției există aproape 60 de hotărâri ale CEDO prin care statul român este obligat să plătească despăgubiri in cuantum total de 600.000 de euro, pentru nerespectarea condițiilor de detenție. Numai în 2012 s-au adunat cinci hotărâri care obligă statul la plata sumei de 60.000 de euro. Unul dintre detinutii care au dat statul roman in judecata si au castigat a fost condamnat în anul 1997 pentru omor deosebit de grav. El a fost încarcerat în mai multe penitenciare din tarã.

NICOLETA POPESCU, avocat, Asociatia pentru Protectia Drepturilor Omului "Mai precis, acest detinut a fost supus unui tratament degradant datoritã conditiior de detinere, supraaglomerarea, proasta alimentatie sãracã si conditiile de la dusuri. La momentul respectiv erau mai multi detinuti care dormeau într-un singur pat."


Administratia Nationalã a Penitenciarelor a demarat lucrãri de modernizare la penitenciare, dar le-a oprit, din lipsa de fonduri. În consecinta, detinutii stau în celule care sunt departe de normele impuse de Uniunea Europeanã. La ora actuala, in penitenciarele din România sunt 30 de mii de detinuti si numai 25 de mii de locuri.

CRISTIAN MARIN, ofiter specialist, A.N.P. "Obiectivul nostru actual este ca fiecare detinut sã aibã un pat individual, deci este cert cã toti detinutii au un pat individual."

Reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor spun cã se cautã solutii si pentru suplimentarea numarului de locuri în penitenciare.

CRISTIAN MARIN, ofiter specialist, A.N.P. "Propuneri de preluare de noi spatii, de la MApN, de la Parchet. In final, dacã gãsesc spatii sã facã propuneri de noi penitenciare."

Lunar, statul cheltuie pentru un detinut peste 2500 de lei lunar. Cât despre punerea în aplicare a hotararilor CEDO, aceasta este sarcina Ministerului de Finanțe Publice.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2