Date companie
 
 
 
 

Statul român, fără notă de trecere

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Mai 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Avocat fratii Micula vs stat
 

Statul român, fără notă de trecere! Răspunsurile incomplete ale României în cazul fraților Micula aduc noi penalități pentru România. În anul 2005, cei doi oameni de afaceri, Ioan Micula și Viorel Micula, s-au adresat tribunalului arbitral ICSID, în calitate de investitori suedezi. Ei au acuzat statul român că a încalcat grav un acord internațional pentru protejarea investițiilor, prin retragerea, cu cinci ani mai devreme, a facilităților fiscale date pentru 10 ani, și cu menținerea concomitentă a tuturor obligațiilor în zonele defavorizate unde aceștia au dezvoltat mai multe fabrici în domeniul produselor alimentare, toate acestea generând, în mod direct, peste 3.000 de locuri de muncă noi. Avocatul Petre Piperea a explicat ce înseamnă refuzul statului român de a plăti despăgubirile decise de instanța americană.

PETRE PIPEREA, avocat

”Statul român a încercat o mulțime de tertipuri pentru a evita executarea obligației sale stabilite prin acea hotărâre definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington. Încă ne judecăm cu statul român pe această chestiune. În paralel cu executarea silită din România, clienții noștri s-au adresat jurisdicției din SUA și au cerut acolo recunoașterea acestei hotărâri, executarea silită pe teritoriul SUA și în restul lumii, precum și securizarea creanței prin conversia acesteia în dolari americani. Urmarea acestei cereri, în anul 2019, jurisdicția americană a admis cererea și a cuantificat creanța pe care clienții noștri o au împotriva statului român la aproximativ 350 de milioane de dolari. Ceea ce s-a executat în România în 2019 reprezintă doar o parte din această creanță, rămânând de achitat în sarcina statului român încă o creanță de aproximativ 100 de milioane de dolari. Din acel moment, statul român a fost obligat de instanța din SUA, de jurisdicția de acolo, să prezinte o listă cu toate activele pe care le are în SUA și în restul lumii, precum și cu conturile pe care statul român le are deschise pentru a facilita executarea silită a sumei rămase de achitat. Statul român, prin funcționarii săi, repet este vorba despre o conduită iresponsabilă, a refuzat să aducă la îndeplinirea această obligație instituită de jurisdicția americană. Motiv pentru care această atitudine a fost considerată sfidare și au fost obligați să plătească penalități în cuantum de 100 de mii de dolari pe săptămână până la îndeplinirea obligației. A fost cuantificat la un moment dat această amendă, în urmă cu doi ani, la 1.500.000 de dolari. Chiar un judecător american a spus că la un examen de procedură civilă, statul român nu ar lua notă de trecere pentru ceea ce au făcut acolo.”

Curtea districtuală americană a districtului Columbia, chemată să rejudece al treilea apel promovat de Ministerul Finanțelor de la București, în ceea ce, potrivit exprimării curții americane, pare a fi o ”poveste fără sfârșit”, s-a pronunțat, în termeni clari și fără echivoc, încă o dată, în favoarea beneficiarilor hotărârii arbitrale, investitorii și companiile, respingând toate artificiile procedurale invocate de către ministerul român de Finanțe și de către Comisia Europeană.


Statul român, fără notă de trecere

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2