Sute de ceferiști din București, dar și din alte zone din țară, au protestat, vineri, timp de trei ore, in fata sediului Ministerului Transporturilor. Protestul a fost organizat pe fondul nemulțumirilor legate, în primul rând, de salariile foarte mici. Ceferiștii cer și ca restanțele salariale, câștigate în instanțã, sã le fie returnate integral și nu eșalonat pe câțiva ani, așa cum i-a anunțat conducerea CFR. Sindicaliștii susțin cã, în prezent, conducerea CFR face presiuni asupra lor, ca sã accepte plata restanțelor salariale eșalonat.
LIVIU VASILE, protestatar "Dacã angajații nu semneazã contractele de reeeșalonare, sunt vânați efectiv pe trenuri."
VOX "Personal, aștept pensia, pentru cã m-am sãturat de acest sistem care ne umilește, care își bate joc de noi zi de zi, mințindu-ne!"
VOX "Suntem disperați."
VOX "Ni-i foame, doamnã! Am plecat de acasã de prea mult bine?"
VOX "E foarte rãu. S-au anulat trenurile. Îi greu. Avem procese câștigate în instanțã, ne amenințã."
Reprezentanții ministerului Transporturilor le-au cerut liderilor de sindicat date privind sumele pe care ar trebui sã le recupereze angajații.
GABRIEL MAXIM, președinte, F.S.T.F.R. "Noi am precizat domnului ministru al Transporturilor cã federația noastrã a solicitat eșalonarea pe 6 luni a sumelor câștigate, deci nu am cerut executarea, dar vrem eșalonarea pe cel mult un an pentru cã nu suntem siguri cã CFR Cãlãtori va mai rezista un an cu asemenea manager privat la conducerea ei."
Protestul vine dupa ce ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a semnat, joi, o minuta cu liderul Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, Gabriel Maxim, în care sunt menționate solicitările sindicaliștilor pentru un dialog social constructiv în relația cu administrația CFR Călători, precum și prezentarea măsurilor pe care ministerul le va lua în perioada imediat următoare. Potrivit Agerpres, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, l-a asigurat pe reprezentantul sindicaliștilor ca va solicita conducerii CFR Calatori analizele financiare la zi, precum si masurile luate in calcul pentru eficientizarea activitatii societatii. Toate acestea, a precizat șeful de la Transporturi, vor fi prezentate partenerilor sociali. Reprezentantii sindicatelor instiintasera oficial conducerea ministerului despre organizarea unui protest, pe fondul nemultumirilor. Printre acestea se numără și faptul că CFR Călători primește o compensație de doar 43% din total venituri, în timp ce, la operatorii privați, compensația ajunge la 85%. Ceferiștii spun că, dacă Fenechiu nu își va respecta promisiunile privind rezolvarea revendicărilor, este posibil să revină la forma inițială de protest, aceea de staționare a trenurilor în gări. O nouã întâlnire între conducerea ministerului și liderii de sindicate va avea loc sãptãmâna viitoare.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019