Date companie
 
 
 
 

Temeri legate de eficacitatea vaccinului împotriva coronavirusului și de perioada de imunitate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Ianuarie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vaccin, boala, imunitate, coronavirus, covid, pfizer, moderna, eficacitate
 

Producătorii vaccinurilor Pfizer și Moderna, aprobate în Uniunea Europeana și folosite și în România, susțin că produsele lor au o eficacitate de circa 95% în prevenirea simptomelor ușoare și severe ale bolii COVID-19. Potrivit rezultatelor studiului clinic realizat de Pfizer, acest nivel de eficacitate pare sa se aplice la toate grupele de varsta si la ambele sexe. Datele studiului mai arată că vaccinarea a oferit protecție timpurie începand cu 12 zile de la prima doza, la 7 zile după a doua doză.

OANA PASCARU, reporter „Referitor la perioada de timp în care vaccinul oferă protecție, deocamdată există certitudinea că este asigurată între 6 și 8 luni. Acesta este, însă, intervalul de timp care a trecut de la momentul demarării studiilor clinice, care vor continua, fiind posibil să apară concluzii mai optimiste în acest sens. Specialiștii din Belgia promit chiar un vaccin care va oferi imunitate pe viață.”

ADRIAN MARINESCU, medic, Institutul „Matei Balș” București „Lucrurile sunt destul de clare în acest moment. La aproximativ zece zile după prima administrare, începem să avem anticorpii protectori, dar cel mai eficient sau eficiența maximă a vaccinului e la aproximativ la șapte – zece zile după a doua administrare. Ceea ce este important, de cât durează imunitatea, este că, oricum, ține mai mult decât în momentul când trecem prin boală. Este un minim de șase luni, dar datele pe care le avem în ultimul timp ne încurajează destul de mult și vorbesc de o perioadă mai lungă, chiar și de doi ani. Sigur, experiența practică cu milioane de oameni care s-au vaccinat o să ne arate concret cât este această imunitate. Să sperăm că este cât mai lungă.”

Mulți români care s-au programat la vaccinare s-au văzut puși în situația de a alege între două rele și au ales răul cel mai mic, fiind conștienți că, până la urmă, imunizarea este un risc asumat.

VOX „Eu am 71, soțul meu are 73. Am ales cea mai bună alternativă pentru că, la vârsta asta, oricând contactul pe stradă... și am zis, decât să mor de COVID, fac acest vaccin.” 

VOX „Vaccinul nu face decât să activeze celulele, să multiplice de 2-3 ori puterea lor de imunitate și, deci, a corpului, să îl facă de 2-3 ori mai puternic.” 

VOX „Totul a decurs foarte bine, chiar foarte bine organizați. Nu doare, nu are ce să doară, o mică înțepătură acolo, foarte bine a fost.” 00.17 OUT

VOX ”- E o mobilizare puternică, să zic așa. Bravo, bravo, bravo! E minunat! - Aveți încredere în vaccin? - Da, să știți!”

VOX „Îmi pun speranța să fie bine pentru noi și pentru tineret.”

De luni vaccinarea s-a extins în toate județele, în peste 90% din cele 376 de centre din țară. Autoritățile din sănătate vor decide, însă, în funcție de numărul programărilor la imunizare, dacă vor extinde rețeaua centrelor de vaccinare sau nu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2