Date companie
 
 
 
 

Tot mai mulți romi se declarã români, la recensãmânt

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Octombrie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, romi, romani, recensamant
 

Se imputineaza romii, in Romania! Recensamantul populatiei scoate la iveala un numar scazut de romi, in timp ce numarul romanilor e in crestere. Asta din cauza ca multe persoane de etnie romã prefera sa se declare români la recensãmânt. Oamenii evitã sã aparã în evidențele statului ca romi, din cauza că se simt discriminați. Fenomenul s-a facut simtit si acum opt ani, când a avut loc ultimul recesământ.

VOX "Cum vã declarați? Români sau romi? - Cetãțean român. Facem parte din tara asta, cã aici trãim. Nu spunem nicio etnie de care suntem; suntem români!"

MARINA BOGDAN, presedinte, Fundatia Comunității Sibiu "Majoritatea nu se declarã, pentru cã, spun ei, ar fi discriminați."

În fața camerelor de filmat, recunosc însã cã sunt țigani sau romi.

VOX "Țiganã, dacã mama a fost țiganã, cum pot sã spun românã?"

VOX "Suntem romi, țigani, de ãștia mai de mãtase. Tigani suntem, cã nu suntem români, acuma tot oameni suntem."

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabã, spune cã problemele care sunt puse în cârca romilor îi fac mereu pe aceștia sã își ascundã etnia. Cu toate cã le înțelege motivele, Cioabã îi încurajeazã pe romi sã își declare acum etnia, pentru a putea avea mai multe facilitãți.

FLORIN CIOABĂ, regele autoproclamat al romilor "În ultima perioadã au avut foarte multe lucruri care sã-i determine sã facã acest lucru. Sunt bãgați în aceeași oalã cu hoții, cu interlopii."

Potrivit recensãmântului din 2002, in România trãiesc oficial circa 500.000 de cetãțeni de etnie romã.

MARINA BOGDAN, presedinte, Fundatia Comunității Sibiu "Organizațiile nonguvernamentale care au implementat programe pentru romi au baze de date cu numãrul romilor. În baza noastrã e un numãr mai mare decât cei care se declarã la recensãmânt."

Unele organizații non-guvernamentale estimeazã, insa, cã in realitate sunt peste doua milioane si jumatate de etnici romi.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2