Date companie
 
 
 
 

Tradiția merge mai departe

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Iulie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Targ mesteri Oradea
 

Arta tradițională, în prim plan la Târgul Meșterilor Populari din Oradea! Este sărbătoare pentru creatorii populari la Muzeul Țării Crișurilor care găzduiește unul dintre cele mai mari târguri destinate meșteșugurilor tradiționale.

GABRIEL MOISA, director, Muzeului Țării Crișurilor

”Târgul în acest an este unul jubiliar să spunem. Are 30 de ani vechime. Împlinește, iată, o vârstă a maturității. Este un târg la care participă 123 de meșteri populari din România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Basarabia și din Ucraina. Este, așadar, un târg internațional.”

Plini de voie bună, artizanii își etalează costumele și meșteșugurile învățate de la părinți și bunici. Ioan Retezeanu a venit tocmai din Târgu Jiu. Născut și crescut într-un sat de olari, care acum nu mai există, a învățat meseria de la tatăl său. El atrage atenția că prea puțini oameni mai plătesc pentru a avea în casă un obiect realizat manual.

IOAN RETEZEANU, meșter olar

”Oamenii nu folosesc vase din ceramică pentru ca iau de unică folosință. După folosință le aruncă la tomberon pentru că e mai scumpă apa decât o farfurie din plastic. Pe când pentru astea trebuie atenție multă, curățită după folosire și păstrate. E mai greu.”

L-am întâlnit și pe Alexandru Ilinca, din Râmnicu Vâlcea. Este unul dintre cei mai apreciați opincari din România. La toate târgurile la care este invitat, el poartă cu bucurie costumul popular, făcându-se pe dată remarcat prin port, barba albită de vreme și poveștile frumoase pe care le cunoaște despre lumea satului de odinioară, și obiectele pe care le-a adunat într-o importantă colecție etnografică.

ALEXANDRU ILINCA, meșter opincar

”Costumul fără opincă nu este complet și poporul fără tradiție își pierde identitatea. Am aici o mica colecție, fiindcă m-ați provocat. Am nimerit opinca din tablă pe care noi o știm numai din basmele lui Petre Ispirescu. Asta e din al Doilea Război Mondial din roata de motocicletă, captură de război. Uite, acestea sunt niște opinci de peste 140 de ani din zona Horezu, satul Ifrimești.”

Claudia Pasc este preoteasă și pictează icoane pe lemn și sticlă cel mai mult în post și atunci când este liniștită.

CLAUDIA PASC, meșter iconar

”Aici avem icoana Maicii Domnului Paramitia sau Tămâduitoarea. Este pe un suport de lemn de tei cu sipet. În fundal avem foiță de aur. În spate are pene și este o icoană căreia i-am dedicat foarte mult timp.”

Unele produse artizanale reușesc să îmbine trecutul cu prezentul. Un meșter popular, la cerințele clienților, vinde traiste pentru laptop. Este vorba despre Dorina Hanza, prezentă la acest târg încă de la prima ediție.

DORINA HANZA, meșter popular

”Particip la târg de la prima ediție, de 30 de ani și aduc ouă încondeiate, țesături, meșteșugul de la noi. Această ediție, spre deosebire de altele, am adus trăistuțe. S-a cerut pentru laptop, geantă pentru laptop. Așa că, m-am gândit să aduc mai multe acum.”

Târgul Meșterilor Populari din Oradea rămâne deschis până duminică, iar pe parcursul evenimentului vor avea loc mai multe spectacole folclorice.


Tradiția merge mai departe

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Spectacole și bunătăți tradiționale ( 24 Iulie 2023 )

    Peste 100 de meșteșugari din România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Basarabia și din Ucraina au participat la cea a de-a 30-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din Oradea, în curtea Muzeului Țării Crișurilor.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2