Date companie
 
 
 
 

Tradiții de Paște în Maramureș

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Aprilie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : maramures, paste, traditii
 

Paște cu respect pentru tradiții, în Maramureș! Gătiți în frumoasele straie populare, localnicii au umplut coșurile și traistele cu bucate și au mers la biserică, dis-de-dimineață, ca să le binecuvânteze preotul. Cu toate că au dormit doar câteva ore după slujba de Înviere, oamenii au mers la biserică veseli și cu inima deschisă.

VOX "Hristos a Înviat la toți românii! La ora 12 noaptea, toți maramureșenii merg la biserică, iar dimineața, când se trezesc, după ce își fac treburile gospodărești se prezintă la sfânta biseric cu pască, vin, miel la cuptor."

Bărbații sunt cei care poartă grija coșurilor cu bucate.

VOX "Femeile se duc în biserică, iar bărbații stau, după cum se vede, cu bucatele la sfințit."

VOX "Așa sunt moștenite din străbuni. Tot cetățeanul, capul familiei, vine cu ce are de Paște. Acum am 65 de ani, dar așa știu de când am fost de 2-3 ani, tot acest port."

Toate traistele sunt așezate în rând, iar după slujba de Paște, preotul le binecuvântează.

AMBIANȚĂ "Sfințește, doamne! Binecuvântează mâncarea, ouale, pâinea! Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!"

Maramureșul e o zonă de poveste. Toate tradițiile sunt respectate cu sfințenie de sute de ani. Locul a fermecat-o și pe o femeie din Germania, care, după o vacanță petrecută aici, nu a vrut să mai plece acasă.

VOX "De peste zece ani sunt stabilită aici, în Maramureș, și e foarte frumos. Mă simt foarte bine aici! Mi-am găsit familie, soț, am făcut doi copii. Suntem fericiți aici."

După binecuvântare, oamenii pleacă acasă, unde se înfruptă din bucatele sfințite.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sfaturi de la salvamontiști, pentru a ne proteja de fulgere ( 17 Iunie 2020 )

  Sfaturi pentru a ne feri de fulgere! Reprezentanții Salvamont Maramureș au postat pe contul lor de Facebook o serie de recomandări referitoare la cum trebuie să ne comportăm atunci când suntem surprinși de o furtună.

 • 183.000 de oameni, pentru minutul de aur al „Ceasurilor de Folclor” ( 20 Aprilie 2020 )

  Ediție specială de Paște și pe Favorit TV! Raluca Diaconu a fost gazda dumneavoastră între 15.30 și 20.00! 4 ore și jumătate în care artiștii preferați ne-au povestit, prin intermediul platformelor online cum întâmpină sfintele sărbători pascale, dar ne-au și cântat și încântat. 97,000 de oameni au urmărit, în medie, fiecare minut din programul Favorit TV.

 • ”Opriți Timpul”, de revăzut, luni, 20 aprilie, de la 10:30 ( 19 Aprilie 2020 )

  Atmosfera de mare sărbătoare de astăzi, din studiourile Național TV, poate fi revăzută și retrăită, mâine, de la ora 10.30! De Sfintele Paști, telespectatorii celui mai nou spectacol de televiziune din România...

 • Prințul Charles, mesaj de Paște pentru români ( 19 Aprilie 2020 )

  Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.

 • ”Opriți Timpul”, de Paște, de la 12.30, pe Național TV ( 18 Aprilie 2020 )

  Atmosferă de mare sărbătoare, mâine, în studiourile de la Național TV! De Sfintele Paști, producătorii celui mai nou spectacol de televiziune din România, “Opriți Timpul”, au pregătit o ediție specială maraton, de patru ore...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2