Date companie
 
 
 
 

Tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie, în unele zone din țarã

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Ianuarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dambovita, bacau, tineri, copii, colindatori, baleni, obiceiuri, traditii, datini, letea, ursul, plugusor, capra
 

Tradițiile și obiceiurile încã se pãstreazã cu sfințenie în unele zone din țarã, în Ajunul Anului Nou. Plugușorul, jocurile cu mãști, capra, cãluțul, ursul sunt doar câteva dintre datinile strămoșești respectate și în ziua de azi. La Bãleni, în Dâmbovița, feciorii satului pornesc dis-de-dimineata cu plugul pe ulitele localitãții. Tineri și copii intrã din casã în casã, fac urãri de bine, aruncã grâu și trag o brazdã în curtea celui colindat, pentru un an mai bun. Toți colindatorii sunt înhãmați la pluguri, precum caii, iar unul dintre tineri are rolul arnãutului, fiind și cel care colindã și strânge banii . Ca sã aibã spor la colindat, plugul este gãtit cu betealã.

AMBIANTA "Sã mãnânc grâu și secarã pânã mâine sã rãsaraã sã mâncãm și pâine caldã pânã mâine. Ia mai mânați, mãi!"

VOX "- De unde aveți hainele astea? – De la bunici, moștenire. – Și cum e ? – E bine."

VOX "- Ce le urați la omeni? – Sã aibã un an mai bun."

Tradiția spune cã orice casã necolindatã poate fi lovitã de ghinion anul viitor. Ca să nu atragă necazul asupra lor, sătenii îi întâmpinã pe colindãtori cu bucurie, dar și cu bunãtãți.

VOX "- Îi primim cu covrigi, le dãm bani. Și ne pare bine cã vin sã ne ureze un an nou cu fericire. - E un obicei strãvechi? – E un obicei din moși-strãmoși."

Tradițiile și obiceiurile sunt respectate și în satele din Bacãu. În localitatea Letea Veche, se organizeazã în fiecare an un spectacol cu mascați, toboșari, capre, colindatori și urși.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2