Date companie
 
 
 
 

Tradiționala bãtaie cu bâte de la Ruginoasa a fost oprită de jandarmii mobilizați în zonă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Decembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bataie, jandarmi, valeni, localnici, ruginoasa, deleni, cete, bate
 

Tradiționala bătaie cu bâte de la Ruginoasa, din județul Iași, în care tinerii din comună, împărțiți în două cete, se întâlnesc și se bat pentru supremație, nu a mai avut loc. Tinerii, îmbrãcați cu costume tradiționale și înarmați cu bâte, tocmai se pregãteau de confruntare, când au fost opriți de polițiștii și jandarmii dislocați la fața locului. În urma măsurilor aplicate de oamenii legii, localnicii s-au împãrțit și ei în douã tabere. Unii au fost de acord cu decizia de stopare a ciomăgelii, alții s-au supãrat cã au fost privați de spectacolul bătăii cu bâte.

VOX "Dupã pãrerea mea, poliția nu avea ce cãuta în comuna asta. Am 77 de ani și pânã acum nu s-au bãtut nu nimic. Ce e cu poliția asta, aici, în comunã?!"

VOX "Pãrerea mea este cã, dacã vor sã se mai continue obiceiul, sã fie fãrã violențe, cum era înainte cu biciul și trânta."

VOX "Sã se batã, dar sã iasã cu bicele, nu cu ciomege! Cum era tradiția, nu cu ciomege, cã își primește una în cap și, în loc sã facã Revelionul acasã, fac Revelionul în spital."

Membrii celor douã grupãri - Vãlenii și Delenii - au acceptat decizia autorităților și s-au retras pe la casele lor, dar nu înainte de a se atinge, simbolic, cu bâtele. În fiecare an, în ajun de Revelion, în comuna ieșeană Ruginoasa este respectată o datină aparte. Tinerii din sat se impart în douã tabere și se iau la bãtaie cu ciomege, scopul fiind acela de alungare a duhurilor rele. In ultimii ani, bãtaia s-a soldat, însă, cu victime. În 2011, patru persoane au fost rãnite în confruntare, iar trei dintre acestea au ajuns la spital. Una dintre victime, un băiat de 17 ani, a fost chiar în comă. Cel mai grav incident s-a inregistrat, însã, în anul 2007 când au fost întocmite șase dosare penale și 20 de persoane au fost amendate, după ce, în bătaia cu bâte au fost răniți 20 de oameni. Învingătorii ediției de anul acesta ar fi avut dreptul, în 2013, să organizeze balurile și să invite la dans cele mai frumoase fete din Ruginoasa.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2