Date companie
 
 
 
 

Transportatorii suspendă cursele cu microbuze, pe rutele București - Ilfov

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Octombrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : primaria, strategie, protest, bucuresti, Ilfov, ministerul, procedura, transporturilor, microbuze, autorizare, rute, COTAR, suspendate
 

Protest în transporturi! Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România au decis să suspende, începând cu 31 octombrie, activitatea de transport în cazul microbuzelor care circulă pe rutele de pe raza București -Ilfov. Potrivit reprezentanților Confederației, firmele care operează curse de transport persoane între București și localitățile din județul Ilfov au investit peste 20 de milioane de euro în 170 de autobuze urbane. În ciuda faptului că transportatorii plătesc leasing pentru autobuze, acestea sunt ținute, însă, în garaj. Motivul: în urmă cu o jumătate de an, Autoritatea Metropolitană de Transport București, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a fost desființată prin ordonanță de urgență. În baza aceleiași ordonanțe, atribuțiile Autoritățiie Metropolitane au fost preluate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov. Decizia nu a fost pe placul transportatorilor. COTAR a cerut recent demisia ministrului Transporturilor, pe motiv că acesta a venit cu unele modificări legislative, în domeniul liberalizării transportului de persoane, punându-i în imposibilitatea de a se pregăti pentru atribuirea din martie 2019.

VASILE ȘTEFĂNESCU, președinte C.O.T.A.R. “De orice putem să-l acuzăm pe Domnul Șova, dar că nu știe legile, nu. Este rea voință, protejarea unor grupuri de interese și se leagă cu acțiunea domniei sale din 2015, când a introdus în legea 38 acele două sintagme în mod repetat. Deci pe lângă ceea ce face acuma, este promotorul haosului activității neautorizate din transportul rutier de persoane”.

În 11 octombrie, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a anunțat că peste 16.000 de autovehicule comerciale vor întrerupe activitatea la nivel național, pe o perioadă nedeterminată, în semn de protest față de ordinul dat de Lucian Șova, prin care acesta a modificat normele privind transportul interjudețean de persoane. Șova a declarat la acel moment că protestul transportatorilor de persoane este un boicot organizat, care vizează menținerea unor monopoluri. Problema principală este, însă, că nici la ora actuală nu a fost pusă la punct procedura de atribuire pe traseele care fac legătura între București și localitățile județului Ilfov. Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, specialiștii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public aveau obligația să prezinte strategia privind atribuirea licențelor de transport, lucru care nu a fost făcut nici până acum. Suspendarea transportului cu microbuze în București și județul Ilfov va afecta persoanele care călătoresc exclusiv cu aceste mijloace de transport.

ANA IACUB reporter ”Peste 100.000 oameni calatoresc, în fiecare zi, cu autobuzele și microbuzele, între București și localitățile din judetul Ilfov. In cazul in care nu se va gasi o soluție în disputa dintre transportatori și autorități, acesti oameni nu vor mai avea mijloace de transport pentru a ajunge la muncă ori pentru a-și rezolva alte probleme.

Reprezentanții COTAR precizează că autoritățile nu respectă deciziile justiției din 2017 și nici sentința din 2018 a Tribunalului București, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală și localitățile din Ilfov. Ei consideră că prin această conduită se urmărește protejarea intereselor societăților de transport nou-înființate și finanțate din bugetele locale ale primăriilor. Ei susțin că transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziția de autobuze și că, astfel, se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piața transportului de persoane. Nu în ultimul rând, transportatorii cer armonizarea legislației naționale cu cea europeană, precum și înnoirea parcului auto, în condiții egale de acces la piața transportului de persoane București-Ilfov.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2