Date companie
 
 
 
 

Tudor Gîrba, primul român laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior pentru excelență în ingineria software

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cercetare, oradea, suedia, tara, medicale, tudor, elvetia, Beius, it, companie, doctorat, premiul, dispozitive, girba, dahlnygaard, junior, software, berna, aito
 

Inteligența românească, recunoscută la cel mai înalt nivel! Un cercetător din noua generația europeană de oameni de știință în domeniul IT, născut în Țara Beiușului, este primul român care câștigă unul dintre cele mai prestigioase premii din domeniul ingineriei software: Dahl-Nygaard Junior! Tudor Gîrba a primit, astăzi, în Suedia, prestigiosul premiu acordat de AITO, organizația internațională ce promovează excelența în cercetare.

prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”Întradevăr, premiul acesta e o recunoaștere frumoasă, și pentru mine emoționantă, a unui efort care s-a întins pe mai mult de un deceniu. Nu a fost niciodată un scop al meu, dar mă bucur că s-a întâmplat.”

Orădeanul Tudor Gîrba a plecat din România în urmă cu 12 ani, pentru a se stabili în Elveția. Minte strălucită, s-a făcut remarcat încă de pe băncile facultății și a fost invitat sa urmeze doctoratul la universitatea din Berna. Calea către elita cercetării în domeniul IT și-a netezit-o prin muncă asiduă, făcută cu pasiune. În 2005 și-a finalizat doctoratul la Universitatea din Berna și, apoi, a continuat munca științifică începută pe vremea când era student la Universitatea Politehnică din Timișoara împreuna cu Radu Marinescu, acum profesor universitar, devenind un modelator de primă clasă în cercetarea de înaltă calitate și vizualizare de software.

prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”Dezvoltarea sistemelor software, pentru mine, e extrem de fascinantă. Sistemele acestea ne înconjoară peste tot, iar ponderea lor va fi din ce în ce mai mare în viitor, iar, în momentul de față, provocarea cea mai mare e dată de a înțelege ce se întâmplă în aceste momente. Acesta este domeniul meu, lucrez cu companii, pentru a le ajuta să le dezvolte și să le înțeleagă.”

Privind către țara în care s-a născut, Tudor Gîrba vede, din păcate, cum inteligența românească nu are susținere din partea statului.

prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”România are un potențial uman uriaș, de care eu cred că nu suntem pe deplin conștienți. În ultimii ani am lucrat constant cu cercetători români, iar colaborările au dus la evoluții semnificative în domeniul meu. Dacă ar fi să le transmit ceva tinerilor, ar fi să nu uite că ei sunt ceea ce contează în ziua de mâine și, pentru a ieși din impasul în care, poate, suntem acum, ceea ce contează e pasiunea pentru ceea ce fac ei.”

La ora actuală, Tudor Gîrba își desfășoară activitatea la Berna, în cadrul unei mari companii de softuri în domeniul medical, dar are și proiecte proprii, în calitate de consultant independent. Practic, sute de sisteme și softuri din toată lumea nu au niciun secret pentru cercetătorul român, deoarece au trecut prin mâinile lui. Prestigiosul premiu Dahl-Nygaard junior i-a fost acordat pentru Moose si Mondrian, doua sisteme software de analiză a sistemelor produse de alti programatori. Acestea sunt proiecte open-source care implică mai multe grupuri de cercetare din lume, Tudor Gîrba fiind principalul arhitect si dezvoltator.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2