Date companie
 
 
 
 

Turiștii surprinși de o avalanșă în Munții Iezer au scăpat cu viață

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Februarie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : salvamontisti, 5 turisti, avalansa, in afara oricarui pericol, Munții Iezer-Păpușa, cabana Voina
 

Cei 5 turisti surprinși duminică de o avalanșă in Munții Iezer-Păpușa, se află în afara oricarui pericol. Zeci de salvamontiști argeșeni au plecat în căutarea lor, dar 4 dintre ei- 3 barbati si o femeie- s-au descurcat singuri și au ajuns întregi la cabana Voina. Si asta dupa ce al cincilea membru al grupului, un bărbat care nu fusese prins de avalanșă, reușise să alerteze autoritățile. In momentul producerii incidentului, turiștii, originari din București și Prahova, se aflau în zona Vârfului Bătrâna, la o altitudine de peste doua mii de metri.

AMBIANȚĂ (plecare salvamontiști)

La câteva ore după ce salvamontiștii au plecat pe munte, cei 4 tineri au apărut la cabană.

BOGDAN RADU - turist: "Zãpada a plecat cu noi la vale si pânã la urmã totul a fost bine! (...) Am reusit în primul rând sã mã mentin la suprafata avalansei si apoi sã mã rostogolesc lateral.  Doi colegi ai mei au fost dusi la vale si dupã ce s-a terminat totul am coborât si i-am scos din zãpadã."

La cabană, toți au fost consultați de medici, iar o tânără a fost dusă la spital pentru investigații suplimentare.

DANIEL DRAGOMIRESCU - asistent medical Ambulanta: "Băieții sunt stabili hemodinamic, au rãmas la cabană. Fata, un traumatism minor lombar!"

PUIU HOLBOSAN - sef Salvamont Muscel: "Zona aia este foarte periculoasă și noi am crezut că deja i-a prins o avalanșă mult mai mare. Dumnezeu a vrut sã fie bine pentru toată lumea. Ei nu trebuiau să traverseze zona aia acolo, spun la toatã lumea: Nu traversați acolo! Mergeți pe creastă!"

BOGDAN RADU - turist:"Noi suntem întregi! Poate nu întregi la minte!"

Turiștii sunt sfatuiti ca, atunci când este risc de avalanșă, sa nu coboare pe versanți si sa se informeze exact despre conditiile meteorologice din urmatoarele ore.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Pericol de avalanșă, în munți ( 24 Ianuarie 2021 )

  Două persoane au fost surprinse sâmbătă, de o avalanșă, sub Vârful Țigănești din Munții Bucegi. La fața locului au intervenit salvamontiștii, care au descoperit că o persoană era rănită.

 • Turist decedat, în Munții Făgăraș ( 10 Februarie 2019 )

  Caz dramatic, în Munții Făgăraș! Un turist a murit, în zona Cabanei Suru, după ce a alunecat pe gheață și a căzut într-o prăpastie.
   

 • Un nou câine de avalanșă ( 28 Ianuarie 2019 )

  Departamentul Salvamont Prahova a achiziționat primul câine de avalanșă! Micuțul patruped are doar câteva luni și aparține rasei Border Collie. Sub atenta îndrumare a coordonatorului său, Sergiu Frusinoiu, viitorul câine salvator va trebui să parcurgă mai multe stagii de pregătire pentru unități canine de avalanșă. 

 • Avalanșă în Bucegi, provocată de un schior ( 27 Ianuarie 2019 )

  Avalanșă în Bucegi, provocată chiar de un turist! Acesta a fost surprins de tăvălugul de zăpadă, între Cotele 2000 și 1400, în zona Zadele din Munții Bucegi. Deși salvamontiștii au avertizat cu privire la pericolul la care se expun...

 • Doi turiști și-au pierdut viața, în Munții Bucegi ( 10 Decembrie 2018 )

  Victime, în Munții Bucegi! Doi turiști și-au pierdut viața, în urma avalanșei produse, duminică, pe Valea Morarului în Bucegi. Prima victimă a fost găsită de un grup de turiști, chiar în ziua producerii avalanșei. Oamenii au alertat imediat...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2