Date companie
 
 
 
 

Un microscop de 300.000 de euro zace nefolosit, din cauză că îi lipsește o substanță

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Septembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : spital, iasi, pret, ministerul, sanatatii, tumori, microscop, neurochirurgie, substanta, achizitie, cerebrale
 

Situație revoltătoare la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde, un microscop de 300.000 de euro, unic în țară, nu poate fi folosit. Și asta, din cauză că Ministerul Sănătății nu a stabilit un preț de achiziție, pentru o substanță care poate delimita cu exactitate tumorile cerebrale.

BOGDAN COSTĂCHESCU, neurochirurg, Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iasi "Prin filtru, când ne uităm la microscop, vedem practic leziunea tumorală colorată diferit și, de aici, putem distinge mai bine partea patologică, de partea normală, și putem face o rezecție tumorală mai largă, având aceste repere. Rata de supraviețuire este legată de gradul de rezecție tumorală."

Deși Agenția Națională a Medicamentului a aprobat uilizarea acestei substanțe în țara noastră, Ministerul Sănătății a întârziat achiziționarea substanței.

LUCIAN EVA, manager, Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iasi "În privința acestei substanțe, poate fi utilizată. Urmează, în momentul de față, a se stabili prețul substanței în țara noastră. Este o comisie la minister, care face acest lucru!"

Aparatul a fost cumpărat din fondurile proprii ale spitalului. Medicii spun că, prin utilizarea aparatului, ar putea crește speranța de viață a pacienților, de la un an, la patru ani. La Spitalul de Neurochirurgie din Iași ajung cele mai grave cazuri din toată zona Moldovei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2