Date companie
 
 
 
 

Un sat din Transilvania, locuit de doar doi bătrâni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, batrani, lina, petre, borza, satul, mortesti
 

Un sat din Transilvania, locuit de doar doi bătrâni! De patru ani, Nicolae și Lina Borza sunt singurii locuitori din satul Morțești, județul Cluj. Deși nu au curent electric, gaze sau apã curentă, bătrânii nu au vrut să părăsească vatra casei în care și-au petrecut viața.

VOX ”- De cât timp sunteți singuri în sat? - De vreo 4 ani. - Și vecinii au plecat din sat sau au murit? - Au plecat, că au fost bătrâni și betegi. S-au dus mai aproape de copii.”

Cel mai apropiat oraș este la 20 de kilometri de Morțești. Pentru cumpărături sau dacă au nevoie de un medic, Lina și Nicolae Borza trebuie să străbată acest drum.

VOX ”La Câmpia mergem! Câmpia nu e așa departe de noi, că, de aici, la vale, 20 de minute cu mașina, nu cu căruța sau pe jos, dar, nu prea... Ce să cumpăr?”

Gospodãria e principala grijă a celor doi, dar muncesc și la câmp și cresc animale, pentru a avea ce pune pe masã.

VOX ”Dimineața, de la 5 si ne culcăm, la ora 10, dar vara ne apucă și 12. Dau la animale. La animale, la oi, la vite, la porci, la toate. Apoi vine fân, vine coasã, vine lucru.”

Pentru Lina și Nicolae, cele mai fericite momente sunt atunci când le vin copiii și nepoții în vizită.

AMBIANTA ”No, care mi-ai cumpãrat asta? - Mami! - Să-i pupe buna! Dã și tu!”

AMBIANTE cu nepotii - ”- Ce faceți când veniți la bunica? - Ne jucăm, o ajutăm, căutăm ouă.”

VOX ”- În '96 m-am însurat și m-am dus de aici, dar tot aici vin înapoi. - Erau mai mulți vecini? - Păi, 45 de case, pe care le mai țin eu minte.”

În ciuda greutãților, Lina și Nicolae Borza spun că nu vor pãrãsi satul în care își duc viața.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Florin Piersic, spectacol aniversar la 83 de ani ( 27 Ianuarie 2019 )

  Actorul Florin Piersic, sărbătorit regește la împlinirea vârstei de 83 de ani! El și-a sărbătorit ziua de naștere la Cluj-Napoca, în cadrul unui spectacol omagial la cinematograful care îi poartă numele. La spectacol au asistat peste 800 de persoane.

 • Un bărbat și-a omorât nevasta, pe motiv că așa ar fi primit niște semnale ( 9 Noiembrie 2018 )

  Crimă șocantă în județul Cluj! Un bărbat și-a strangulat soția, după ce ar fi primit niște semnale pentru a săvârși actul criminal la o anumită oră. Omorul a fost comis în casa părintească a femeii, din comuna Geaca.

 • Incendiu violent, într-un bloc din Cluj-Napoca ( 18 Octombrie 2018 )

  Incendiu puternic la Cluj-Napoca! Focul a izbucnit la subsolul unui bloc cu 10 etaje, aflat în curs de amenajare. Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. În momentul izbucnirii incendiului, în bloc se aflau 45 de persoane. 25 dintre acestea...

 • Hotărâre judecătorească inedită de condamnare ( 5 Iulie 2018 )

  Decizie inedită dată de judecătorul de la Tribunalul Cluj, Cristi Danileț. O tânără absolventă de la Liceul Tehnic "Alexandru Borza", condamnată la un an, trei luni și 18 zile de închisoare cu suspendare pentru acces ilegal....

 • O elevă hipoacuzică din Cluj-Napoca, bătută de o supraveghetoare ( 11 Iunie 2018 )

  Scandal la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, unde o elevă a fost bătută de o angajată a școlii! Colegii fetei au filmat incidentul și au postat clipul video pe internet. Vă avertizăm că imaginile care urmează...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Vineri, 19 Apr. 2019

1 EUR = 4.7607 RON
-0.0012
1 USD = 4.2327 RON
0.0005
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2