Date companie
 
 
 
 

Un sat din Transilvania, locuit de doar doi bătrâni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, batrani, lina, petre, borza, satul, mortesti
 

Un sat din Transilvania, locuit de doar doi bătrâni! De patru ani, Nicolae și Lina Borza sunt singurii locuitori din satul Morțești, județul Cluj. Deși nu au curent electric, gaze sau apã curentă, bătrânii nu au vrut să părăsească vatra casei în care și-au petrecut viața.

VOX ”- De cât timp sunteți singuri în sat? - De vreo 4 ani. - Și vecinii au plecat din sat sau au murit? - Au plecat, că au fost bătrâni și betegi. S-au dus mai aproape de copii.”

Cel mai apropiat oraș este la 20 de kilometri de Morțești. Pentru cumpărături sau dacă au nevoie de un medic, Lina și Nicolae Borza trebuie să străbată acest drum.

VOX ”La Câmpia mergem! Câmpia nu e așa departe de noi, că, de aici, la vale, 20 de minute cu mașina, nu cu căruța sau pe jos, dar, nu prea... Ce să cumpăr?”

Gospodãria e principala grijă a celor doi, dar muncesc și la câmp și cresc animale, pentru a avea ce pune pe masã.

VOX ”Dimineața, de la 5 si ne culcăm, la ora 10, dar vara ne apucă și 12. Dau la animale. La animale, la oi, la vite, la porci, la toate. Apoi vine fân, vine coasã, vine lucru.”

Pentru Lina și Nicolae, cele mai fericite momente sunt atunci când le vin copiii și nepoții în vizită.

AMBIANTA ”No, care mi-ai cumpãrat asta? - Mami! - Să-i pupe buna! Dã și tu!”

AMBIANTE cu nepotii - ”- Ce faceți când veniți la bunica? - Ne jucăm, o ajutăm, căutăm ouă.”

VOX ”- În '96 m-am însurat și m-am dus de aici, dar tot aici vin înapoi. - Erau mai mulți vecini? - Păi, 45 de case, pe care le mai țin eu minte.”

În ciuda greutãților, Lina și Nicolae Borza spun că nu vor pãrãsi satul în care își duc viața.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Festivalul Electric Castle de la Bonțida, în desfășurare ( 19 Iulie 2019 )

  S-a dat startul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Electric Castle! 250 de artișți vor concerta pe cele 10 scene amplasate în zona Castelului Banffy din Bonțida, în județul Cluj, în perioada 17-22 iulie. Nume cunoscute ale muzicii internaționale...

 • Un suspect de crimă în Marea Britanie, capturat acasă, la Dej ( 10 Iulie 2019 )

  Suspect de crimă, capturat de polițiști la șase ani de la comiterea faptei! Un bărbat de 27 de ani, suspectat că ar fi ucis, în 2013, o femeie din Marea Britanie, a fost prins de polițiștii români în urma descinderii la domiciliul său...

 • ”Legea recunoștinței”, retrasă de inițiatori ( 9 Iulie 2019 )

  ”Legea recunoștinței” între generații, inițiată de peste 70 parlamentari PSD și care-i obliga pe copii să-și întrețină părinții, la bătrânețe, a fost retrasă. La solicitarea unuia dintre inițiatori, deputatui PSD, Dumitru Gherman, Biroul Permanent...

 • Marș de solidaritate, pentru Cimitirul Valea Uzului ( 9 Iunie 2019 )

  Marș de solidaritate, în cazul cimitirului de la Valea Uzului! Peste 300 de români și maghiari au participat la o adunare de solidaritate interetnică româno-maghiară, sîmbătă după-amiază, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

 • Control dispus de ministrul Sănătății, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj ( 6 Mai 2019 )

  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, este revoltată de neregulile găsite la spitalul din Cluj-Napoca! Pintea a anunțat că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, pentru a verifica situația și a dispune remedierea...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2