Date companie
 
 
 
 

Un sat întreg cu bătrâni rămași singuri, în județul Ialomița

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Decembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ialomita, tineri, strainatate, sarbatori, batrani, comuna, kogalniceanu, mihail
 

Sărbători în singurătate! Pentru milioane de bunici din România, zilele de sărbătoare sunt doar o ocazie în plus să ducă dorul copiilor plecați departe, pentru a-și face un rost. I-au crescut cu greu și au sperat că la bătrânețe vor avea parte de sprijin și alinare. În comuna Mihail Kogălniceanu din Ialomița, sute de tineri au plecat, de nevoie, în străinătate, lăsându-și părinții singuri.

AMBIANȚĂ "Asta e casa fetei mele. A lăsat-o pustie! A părăsit-o, a părăsit-o!"

Aurica Dragomir are 80 de ani. Nu e zi în care să nu plângă de dorul celor doi copii și a celor opt nepoți aflați în Marea Britanie. Au plecat acum șase ani. O veșnicie pentru femeia care se teme că nu va mai apuca ziua să-i vadă pe toți intrându-i pe poartă.

VOX "Zice, mămică. Se uită la mine, nu se îndură să mă lase. Mămică, decât să vă duc jindul că nu aveți cu ce trăi, mai bine vă duc dorul. Doamne, mă închin. Nu s-o îndrepta și țara noastră, să se facă locuri de muncă, să vină și copiii mei acasă! Îmi zice un nepot, hai vin-o mamaie, numai o săptămână mamaie, să vezi și tu. Lăsați-mă, mămică, să mor pe pământul României, unde m-am născut aicea."

Și fiica Elenei Dragomir a plecat în Anglia. Era asistentă pe Salvare, însă tăierile salariale au făcut-o să își părăsească țara, acum mai bine de patru ani.

VOX "Pe cea mică nici nu o cunoaștem. Mi-e dor de copii câteodată. I-am văzut pe calculator și așa ne-au pupat și ne-au pupăcit, dar vreau să le strâng în brațe. Aia mică nu vorbește românește, a treia și ultima nu vorbesc românește, numai engleză."

La doar câteva case distanță, alți părinți suspină de dorul copiilor plecați în lume după un trai mai bun. Familia Nan are trei băieți în Italia.

VOX "E greu că avem nevoie de multe ori de ajutorul lor și aici, dar dacă nu e loc de muncă. Mereu bag 6 euro, 6 euro și vorbesc cu toți."

În Italia sunt și cele trei fete ale lui nea Fănică. Vin rar acasă. Ultima oară s-au întors în satul copilăriei pentru a-și lua rămas bun de la mama lor, pentru totdeauna.

VOX "Când a murit nevastă-mea au venit, au înmormântat-o. Au stat două săptămâni. După două săptămâni a plecat."

Peste 200 de tineri din satul Mihail Kogălniceanu sunt plecați de ani buni în toate colțurile lumii.

VOX "O duc bine acolo unde sunt, numai că dorul ăsta, uneori năpraznic, te face să oftezi de 3 ori pe zi."

Din străinatate, copiii le trimit părinților bani și colete. În pachetele pline cu bunătăți, bătrânii nu găsesc însă lucrul de care au cea mai mare nevoie: îmbrățișarea și afecțiunea celor iubiți.

AMBIANȚĂ "Stau singură cuc aicea, le spun când mă sună în telefon. Ce faci mămică? Lie ciocârlie, singură pustie."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Potențialul tinerilor români, condiționat de educație și sănătate ( 12 Februarie 2020 )

  Cu educația și sănătatea de acum, un copil născut în România, în 2017, va avea, la 18 ani, o productivitate de doar 60% din potențial. Cel puțin așa rezultă din Indexul Capitalului Uman calculat de Banca Mondială, pe baza...

 • Circa 50% dintre tinerii români vor să plece din țară, pentru o viață mai bună ( 9 Februarie 2020 )

  Jumătate dintre tinerii români vor să migreze în altă țară. Potrivit sondajelor realizate de Centrul de Studii pentru Migrație, circa 50 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate.

 • Diplomele românilor pentru studii în străinătate, echivalate gratuit ( 8 Februarie 2020 )

  Românii care au studiat în străinătate își vor putea echivala gratuit diplomele în țară! Astfel, cetățenii români care vor să se întoarcă în țară, se pot angaja sau își pot continua studiile fără a mai plăti aceste taxe.

 • Depresia, de sărbători ( 3 Ianuarie 2020 )

  În mini-vacanța de iarnă depresia se accentuează mai mult în rândul oamenilor! Pentru cele mai multe dintre persoane, Sărbatorile de Iarnă înseamnă petrecerea unor momente plăcute împreuna cu prietenii sau familia.

 • Spectacol de dimensiuni impresionante, în Bucovina ( 29 Decembrie 2019 )

  Obiceiurile de iarnă, transmise din străbuni, rămân un reper al identității naționale. În Bucovina, tradițiile reprezintă în continuare o ancoră pentru toți cei care an de an își amintesc de ceea ce ne unește cu adevărat. Suceava a găzduit un spectacol de dimensiuni impresionante: peste 1.500 de urători din întreg județul i-au bucurat pe localnici și turiști timp de aproape 10 ore. Oamenii au urmărit cu entuziasm parada organizată cu ocazia sărbătorilor, transmisă în direct de colegii noștri de la Favorit TV.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2