Date companie
 
 
 
 

Un sat întreg cu bătrâni rămași singuri, în județul Ialomița

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Decembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ialomita, tineri, strainatate, sarbatori, batrani, comuna, kogalniceanu, mihail
 

Sărbători în singurătate! Pentru milioane de bunici din România, zilele de sărbătoare sunt doar o ocazie în plus să ducă dorul copiilor plecați departe, pentru a-și face un rost. I-au crescut cu greu și au sperat că la bătrânețe vor avea parte de sprijin și alinare. În comuna Mihail Kogălniceanu din Ialomița, sute de tineri au plecat, de nevoie, în străinătate, lăsându-și părinții singuri.

AMBIANȚĂ "Asta e casa fetei mele. A lăsat-o pustie! A părăsit-o, a părăsit-o!"

Aurica Dragomir are 80 de ani. Nu e zi în care să nu plângă de dorul celor doi copii și a celor opt nepoți aflați în Marea Britanie. Au plecat acum șase ani. O veșnicie pentru femeia care se teme că nu va mai apuca ziua să-i vadă pe toți intrându-i pe poartă.

VOX "Zice, mămică. Se uită la mine, nu se îndură să mă lase. Mămică, decât să vă duc jindul că nu aveți cu ce trăi, mai bine vă duc dorul. Doamne, mă închin. Nu s-o îndrepta și țara noastră, să se facă locuri de muncă, să vină și copiii mei acasă! Îmi zice un nepot, hai vin-o mamaie, numai o săptămână mamaie, să vezi și tu. Lăsați-mă, mămică, să mor pe pământul României, unde m-am născut aicea."

Și fiica Elenei Dragomir a plecat în Anglia. Era asistentă pe Salvare, însă tăierile salariale au făcut-o să își părăsească țara, acum mai bine de patru ani.

VOX "Pe cea mică nici nu o cunoaștem. Mi-e dor de copii câteodată. I-am văzut pe calculator și așa ne-au pupat și ne-au pupăcit, dar vreau să le strâng în brațe. Aia mică nu vorbește românește, a treia și ultima nu vorbesc românește, numai engleză."

La doar câteva case distanță, alți părinți suspină de dorul copiilor plecați în lume după un trai mai bun. Familia Nan are trei băieți în Italia.

VOX "E greu că avem nevoie de multe ori de ajutorul lor și aici, dar dacă nu e loc de muncă. Mereu bag 6 euro, 6 euro și vorbesc cu toți."

În Italia sunt și cele trei fete ale lui nea Fănică. Vin rar acasă. Ultima oară s-au întors în satul copilăriei pentru a-și lua rămas bun de la mama lor, pentru totdeauna.

VOX "Când a murit nevastă-mea au venit, au înmormântat-o. Au stat două săptămâni. După două săptămâni a plecat."

Peste 200 de tineri din satul Mihail Kogălniceanu sunt plecați de ani buni în toate colțurile lumii.

VOX "O duc bine acolo unde sunt, numai că dorul ăsta, uneori năpraznic, te face să oftezi de 3 ori pe zi."

Din străinatate, copiii le trimit părinților bani și colete. În pachetele pline cu bunătăți, bătrânii nu găsesc însă lucrul de care au cea mai mare nevoie: îmbrățișarea și afecțiunea celor iubiți.

AMBIANȚĂ "Stau singură cuc aicea, le spun când mă sună în telefon. Ce faci mămică? Lie ciocârlie, singură pustie."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Trei tineri, căutați de salvamontiști la apelul unui părinte prea grijuliu ( 23 Ianuarie 2021 )

  Alarmă falsă, în cazul unor tineri bucureșteni plecați în drumeție pe Vârful Moldoveanu! O echipă de salvamontiști din Argeș a plecat, vineri seară, în căutarea celor trei tineri, după ce un părinte a anunțat că...

 • Crăciunul Favorit TV, în topul preferințelor ( 28 Decembrie 2020 )

  „Crăciun de poveste”, emisiunea care v-a adus în case și în suflet cele mai frumoase colinde, cântece și dansuri populare, la Favorit TV, v-a bucurat și duminică, pentru că sărbătorile continuă alături de noi! Fascinantul spectacol, adus în inima dumneavoastră de Raluca Diaconu, s-a situat în topul preferințelor iubitorilor de muzică populară autentică. Astfel, o medie de 192.000 telespectatori au urmărit programul Favorit TV, între orele 10.30 și 15.00. La orele prânzului, 312.000 de telespectatori urmăreau alături de noi un Crăciun de poveste.

 • Sfatul nutriționistului, pentru a evita problemele de sănătate după masa de sărbători ( 22 Decembrie 2020 )

  Conform tradiției, românul poartă grija festinului de sărbători. Crăciun, Anul Nou sau Paște înseamnă bucuria de a fi alături de cei dragi, dar și masa încărcată cu bunătăți.

 • Zeci de persoane, cercetate pentru contrabandă, delapidare și furt ( 18 Septembrie 2020 )

  Zeci de persoane din județele Constanța și Ialomița, cercetate pentru contrabandă, delapidare și furt! Inițial, trei bărbați au fost depistați în flagrant delict de polițiștii de la Transporturi în timp ce achiziționau 275 de litri...

 • Accident mortal, în județul Ialomița ( 12 Iulie 2020 )

  Un mort și patru răniți, între care un copil de trei ani, într-un grav accident rutier, produs pe drumul comunal dintre Roșiori și Chiroiu, în județul Ialomița! Un bărbat de 24 de ani, din Roșiori, care nu avea...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2