Date companie
 
 
 
 

Val de reacții critice, în urma anunțului privind noile măsuri fiscale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pensii, banci, urgenta, economie, reactii, masuri, ordonanta, coalitia, companii, fiscal, pilon, romaniei, dezvoltarea
 

Val de reacții în mediul de afaceri, după anunțul privind schimbările majore din domeniul econoico-financiar. Mai întâi, anunțul a provocat un adevărat taifun la Bursa de Valori București. Culmea, miercuri, acțiunile companiilor românești cu capital privat sau de stat au scăzut dramatic. Asta, deși, în md paradoxal, impunerea noilor măsuri fiscale are ca argument de bază apărarea capitalului românesc, care ar fi dezavantajat din cauza comportamentului incorect al corporațiilor cu capital străin. Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că măsurile anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului au un impact negativ asupra întregii economii. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, pentru ca economia să funcționeze este nevoie de încredere și colaborare între guvernanți și agenții economici.

DRAGOȘ ANASTASIU, președinte Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană ”Stigmatizarea unor bresle la modul general sau a capitalului străin la modul general, antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin, nu fac altceva decât să adâncească această lipsă de încredere.”

Potrivit reprezentanților C.D.R., Ordonanța de Urgență nu îndeplinește minimele condiții constituționale. Tot ei afirmă că aceste propuneri nu au fost supuse testului I.M.M. și nu au fost transmise Consiliului Economic și Social.

FLORIN JIANU, președinte C.N.I.P.M.M.R. ”Instituțiile statului, ANAF-ul, ministerele și restul trebuie, odată, să înceapă această modernizare, să înceapă aceasta eficientizare a actului de guvernare, nu să transfere întotdeauna responsabilitatea pe spatele antreprenorilor, pe spatele celor care creează valoare adăugată în România.”

Printre altele, Executivul își propune, ca, de la 1 ianuarie 2019, să înființeze o nouă taxă, aplicabilă tuturor instituțiilor bancare. Astfel, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc pragul de 1,5%, băncile vor plăti o așa numită "taxă pe lăcomie". Ministrul de Finanțe a făcut precizări și în ceea ce privește Pilonul II de pensii ale cetățenilor. Astfel, el a anunțat că, începând de anul viitor, cei care contribuie la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, dar numai după o perioadă de cotizare de minimum cinci ani. Pentru a putea retrage banii, românii vor plăti un comision de 2% din suma cuvenită. Potrivit reprezentantului C.D.R., Dragoș Neacșu, Pilonul II de pensii va fi distrus în doar câteva trimestre, dacă va fi aplicată măsura anunțată.

DRAGOȘ NEACȘU, reprezentant Fundația Romanian Business Leaders ”Practic noi vorbim astăzi despre un proiect de ordonanță care ar însemna o a doua revoluție fiscală a actualei guvernări. Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români din ultimii 11 ani. La momentul în care ne aflăm, de preluare a mandatului președenției Consiliului Europei, renunțăm la una din foarte puține măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Faptul că avem un sistem de pensii complementare cu componenta publica, componenta obligatorie privată și componenta voluntară privată.”

Ordonanța de Urgență prevede și modificări care vizează infrastructuri cheie ale economiei cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Potrivit reprezentanților C.D.R., multe dintre măsuri se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori.

SILVIA VLĂSCEANU, director executiv, Federația A.C.U.E. ”Impactul asupra consumatorului va fi contestat celui declarat în nota de fundamentare. Repet, este un atac la securitatea energetică a României.”

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un spațiu amplu pentru dezbaterea publică.

ADELA JANSEN, coordonator C.D.R. ”Ar trebui sa fim atenți și la rating-ul de țară, care are impact asupra finanțărilor. Competitivitatea României este obiectivul principal, astăzi, dar și în viitor. Atragerea investițiilor străine, de asemenea, predictibilitate, stabilitate, transparență, încredere. Și închei prin a spune și eu: Stopați aceasta Ordonanță de Urgență."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sprijin de la C.S.A.L.B., pentru românii care au probleme cu băncile ( 23 Iunie 2020 )

  Românii care au probleme cu băncile au putut apela la ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și pe timp de pandemie, chiar dacă restrictiile impuse au prelungit timpul de soluționare...

 • Măsuri speciale, pentru Evaluarea Națională ( 14 Iunie 2020 )

  Elevii de clasa a VIII-a vor susține, începând de mâine, Evaluarea Națională. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun care impune aplicarea unor măsuri speciale în școli, în scopul...

 • Ștrandurile și piscinele, redeschise de luni ( 13 Iunie 2020 )

  De luni, cluburile de vară cu piscine exterioare pot primi iarăși clienți. Administratorii sunt obligați să respecte normele de prevenire a răspândirii coronavirusului stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului...

 • Măsuri speciale pentru plajă, după 1 iunie ( 30 Mai 2020 )

  Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind deschiderea plajelor, de la 1 iunie, a dat avânt rezervărilor pe litoral. Astfel, numărul de rezervări pentru sezonul estival de anul acesta s-a triplat în doar câteva zile.

 • Măsuri speciale pentru examene, în școlile din Sectorul 4 ( 25 Mai 2020 )

  Măsuri speciale în școlile din Sectorul 4 al Capitalei, în vederea susținerii de către elevi a examenelor naționale, care încep săptămâna viitoare! Astfel, în toate cele 13 licee și 26 de școli gimnaziale de pe raza...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2