Date companie
 
 
 
 

Val de reacții critice, în urma anunțului privind noile măsuri fiscale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pensii, banci, urgenta, economie, reactii, masuri, ordonanta, coalitia, companii, fiscal, pilon, romaniei, dezvoltarea
 

Val de reacții în mediul de afaceri, după anunțul privind schimbările majore din domeniul econoico-financiar. Mai întâi, anunțul a provocat un adevărat taifun la Bursa de Valori București. Culmea, miercuri, acțiunile companiilor românești cu capital privat sau de stat au scăzut dramatic. Asta, deși, în md paradoxal, impunerea noilor măsuri fiscale are ca argument de bază apărarea capitalului românesc, care ar fi dezavantajat din cauza comportamentului incorect al corporațiilor cu capital străin. Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că măsurile anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului au un impact negativ asupra întregii economii. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, pentru ca economia să funcționeze este nevoie de încredere și colaborare între guvernanți și agenții economici.

DRAGOȘ ANASTASIU, președinte Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană ”Stigmatizarea unor bresle la modul general sau a capitalului străin la modul general, antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin, nu fac altceva decât să adâncească această lipsă de încredere.”

Potrivit reprezentanților C.D.R., Ordonanța de Urgență nu îndeplinește minimele condiții constituționale. Tot ei afirmă că aceste propuneri nu au fost supuse testului I.M.M. și nu au fost transmise Consiliului Economic și Social.

FLORIN JIANU, președinte C.N.I.P.M.M.R. ”Instituțiile statului, ANAF-ul, ministerele și restul trebuie, odată, să înceapă această modernizare, să înceapă aceasta eficientizare a actului de guvernare, nu să transfere întotdeauna responsabilitatea pe spatele antreprenorilor, pe spatele celor care creează valoare adăugată în România.”

Printre altele, Executivul își propune, ca, de la 1 ianuarie 2019, să înființeze o nouă taxă, aplicabilă tuturor instituțiilor bancare. Astfel, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc pragul de 1,5%, băncile vor plăti o așa numită "taxă pe lăcomie". Ministrul de Finanțe a făcut precizări și în ceea ce privește Pilonul II de pensii ale cetățenilor. Astfel, el a anunțat că, începând de anul viitor, cei care contribuie la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, dar numai după o perioadă de cotizare de minimum cinci ani. Pentru a putea retrage banii, românii vor plăti un comision de 2% din suma cuvenită. Potrivit reprezentantului C.D.R., Dragoș Neacșu, Pilonul II de pensii va fi distrus în doar câteva trimestre, dacă va fi aplicată măsura anunțată.

DRAGOȘ NEACȘU, reprezentant Fundația Romanian Business Leaders ”Practic noi vorbim astăzi despre un proiect de ordonanță care ar însemna o a doua revoluție fiscală a actualei guvernări. Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români din ultimii 11 ani. La momentul în care ne aflăm, de preluare a mandatului președenției Consiliului Europei, renunțăm la una din foarte puține măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Faptul că avem un sistem de pensii complementare cu componenta publica, componenta obligatorie privată și componenta voluntară privată.”

Ordonanța de Urgență prevede și modificări care vizează infrastructuri cheie ale economiei cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Potrivit reprezentanților C.D.R., multe dintre măsuri se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori.

SILVIA VLĂSCEANU, director executiv, Federația A.C.U.E. ”Impactul asupra consumatorului va fi contestat celui declarat în nota de fundamentare. Repet, este un atac la securitatea energetică a României.”

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un spațiu amplu pentru dezbaterea publică.

ADELA JANSEN, coordonator C.D.R. ”Ar trebui sa fim atenți și la rating-ul de țară, care are impact asupra finanțărilor. Competitivitatea României este obiectivul principal, astăzi, dar și în viitor. Atragerea investițiilor străine, de asemenea, predictibilitate, stabilitate, transparență, încredere. Și închei prin a spune și eu: Stopați aceasta Ordonanță de Urgență."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Decese și oameni internați în spital, în urma deratizării efectuate într-un bloc ( 18 Noiembrie 2019 )

  Alertă, la Timișoara! Doi copii și mama unuia dintre ei au murit la câteva ore distanță, după ce în bloc ar fi avut loc o deratizare. Alți 18 locatari din bloc, între care și copii, au ajuns în stare gravă la spital. Seria nenorocirilor...

 • Măsuri în cazul ursului care a agonizat la marginea drumului din Harghita ( 18 Noiembrie 2019 )

  Măsuri în cazul ursului care a agonizat o noapte și o jumătate de zi, sub privirile indiferente ale autorităților din Harghita! TORA APETRII, reporter "Din vina oamenilor care n-au avut tăria să își asume o decizie, ursul a agonizat

 • Creșterea inflației reprezintă principala temere a investitorilor ( 12 Octombrie 2019 )

  Principalele temeri ale românilor sunt legate de evoluția economiei! Creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar reprezintă și principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an.

 • Klaus Iohannis susține sprijinirea sectorului digital ( 8 Octombrie 2019 )

  Președintele României susține transformarea țării prin tehnologizare! Klaus Iohannis a participat la lansarea proiectului Romania Tech Nation, la Universitatea Politehnică, unde a vorbit despre nevoia de dezvoltare a sectorului digital, despre implicarea antreprenorilor, precum și despre digitalizarea economiei. 

 • Amenzi aspre pentru apelurile abuzive la 112 ( 3 Octombrie 2019 )

  Amenzi drastice, începând de astăzi, pentru apelurile abuzive la 112! Potrivit legii, alertarea falsă a serviciului unic de urgență o reprezintă utilizarea intenționat nejustificată, a numărului 112, pentru a provoca alarmarea...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2