Date companie
 
 
 
 

Val de reacții critice, în urma anunțului privind noile măsuri fiscale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pensii, banci, urgenta, economie, reactii, masuri, ordonanta, coalitia, companii, fiscal, pilon, romaniei, dezvoltarea
 

Val de reacții în mediul de afaceri, după anunțul privind schimbările majore din domeniul econoico-financiar. Mai întâi, anunțul a provocat un adevărat taifun la Bursa de Valori București. Culmea, miercuri, acțiunile companiilor românești cu capital privat sau de stat au scăzut dramatic. Asta, deși, în md paradoxal, impunerea noilor măsuri fiscale are ca argument de bază apărarea capitalului românesc, care ar fi dezavantajat din cauza comportamentului incorect al corporațiilor cu capital străin. Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că măsurile anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului au un impact negativ asupra întregii economii. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, pentru ca economia să funcționeze este nevoie de încredere și colaborare între guvernanți și agenții economici.

DRAGOȘ ANASTASIU, președinte Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană ”Stigmatizarea unor bresle la modul general sau a capitalului străin la modul general, antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin, nu fac altceva decât să adâncească această lipsă de încredere.”

Potrivit reprezentanților C.D.R., Ordonanța de Urgență nu îndeplinește minimele condiții constituționale. Tot ei afirmă că aceste propuneri nu au fost supuse testului I.M.M. și nu au fost transmise Consiliului Economic și Social.

FLORIN JIANU, președinte C.N.I.P.M.M.R. ”Instituțiile statului, ANAF-ul, ministerele și restul trebuie, odată, să înceapă această modernizare, să înceapă aceasta eficientizare a actului de guvernare, nu să transfere întotdeauna responsabilitatea pe spatele antreprenorilor, pe spatele celor care creează valoare adăugată în România.”

Printre altele, Executivul își propune, ca, de la 1 ianuarie 2019, să înființeze o nouă taxă, aplicabilă tuturor instituțiilor bancare. Astfel, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc pragul de 1,5%, băncile vor plăti o așa numită "taxă pe lăcomie". Ministrul de Finanțe a făcut precizări și în ceea ce privește Pilonul II de pensii ale cetățenilor. Astfel, el a anunțat că, începând de anul viitor, cei care contribuie la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, dar numai după o perioadă de cotizare de minimum cinci ani. Pentru a putea retrage banii, românii vor plăti un comision de 2% din suma cuvenită. Potrivit reprezentantului C.D.R., Dragoș Neacșu, Pilonul II de pensii va fi distrus în doar câteva trimestre, dacă va fi aplicată măsura anunțată.

DRAGOȘ NEACȘU, reprezentant Fundația Romanian Business Leaders ”Practic noi vorbim astăzi despre un proiect de ordonanță care ar însemna o a doua revoluție fiscală a actualei guvernări. Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români din ultimii 11 ani. La momentul în care ne aflăm, de preluare a mandatului președenției Consiliului Europei, renunțăm la una din foarte puține măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Faptul că avem un sistem de pensii complementare cu componenta publica, componenta obligatorie privată și componenta voluntară privată.”

Ordonanța de Urgență prevede și modificări care vizează infrastructuri cheie ale economiei cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Potrivit reprezentanților C.D.R., multe dintre măsuri se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori.

SILVIA VLĂSCEANU, director executiv, Federația A.C.U.E. ”Impactul asupra consumatorului va fi contestat celui declarat în nota de fundamentare. Repet, este un atac la securitatea energetică a României.”

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un spațiu amplu pentru dezbaterea publică.

ADELA JANSEN, coordonator C.D.R. ”Ar trebui sa fim atenți și la rating-ul de țară, care are impact asupra finanțărilor. Competitivitatea României este obiectivul principal, astăzi, dar și în viitor. Atragerea investițiilor străine, de asemenea, predictibilitate, stabilitate, transparență, încredere. Și închei prin a spune și eu: Stopați aceasta Ordonanță de Urgență."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Retragerea din Pilonul II de pensii devine operațională ( 13 Martie 2019 )

  Retragerea din Pilonul II de pensii este posbilă, după ce, în Monitorul Oficial, a fost publicată modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară privind aderarea și evidența la fondurile de pensii administrate privat.

 • Studiu B.N.R., privind impactul Ordonanței 114 ( 10 Martie 2019 )

  Un studiu B.N.R. cu privire la ”taxa pe lăcomia băncilor” scoate în evidență efecte devastatoare. Banca Națională a României a analizat efectele Ordonanței de Urgență 114, pe care le-ar avea, dacă ar fi aplicată în forma actuală...

 • Propunere de amânare a termenului depunerii declarațiilor la Fisc ( 8 Martie 2019 )

  Termenul pentru depunerea la Fisc a două declarații importante se amână până la sfârșitul lunii iulie. Potrivit unui proiect de ordonanță, publicat de Ministerul Finanțelor Publice, se propune, pentru anul acesta, amânarea...

 • Guvernul a adoptat OUG privind majorarea alocațiilor pentru copii ( 19 Februarie 2019 )

  Ordonanța care majorează alocațiile copiilor, de la 1 martie, a fost adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Pentru ca alocațiile să fie majorate de la 1 martie, premierul Viorica Dăncilă face apel la președintele Klaus Iohannis...

 • Avertisment dur din partea Federației Bancare Europene, privind ”taxa pe lăcomie” ( 14 Februarie 2019 )

  Noi critici pe plan european, privind taxa pe lăcomie! După scrisoarea critică trimisă de Banca Centrală Europeană ministrului de Finanțe de la București, vine o avertizare dură și din partea Federației Bancare Europene...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Vineri, 22 Mar. 2019

1 EUR = 4.7509 RON
-0.0049
1 USD = 4.1988 RON
0.0230
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2