Date companie
 
 
 
 

Vânzãrile de mașini noi, în cădere liberă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Iunie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vanzari, rabla, masini, noi, piata auto
 

Vânzãrile de mașini noi, în cădere liberă. Cel puțin așa rezultă din centralizarea datelor privind vânzările pe piața auto, în primele patru luni ale acestui an, când s-a înregistrat o scădere cu 10 la sută, față de anul trecut. Potrivit analiștilor în domeniu, strãzile țãrii sunt pline de mașini vechi, bugetul pierde sute de milioane de euro, iar lipsa infrastructurii îi alungã și pe puținii investitori din industria auto pe care-i avem.

MARIUS TUDOR, secretar general, A.P.I.A. "În România, scãderea pieței este de peste 77% fațã de 2007, anul de maxim al pieței de 315 mii de unitãți! Ajungem la o cifrã în România de sub o mașinã la o mie de locuitori, înmatriculatã în primele 4 luni, în timp ce, în țãri precum Franța și Slovenia, cifra este între 8 și 11!"

La mare cãutare sunt însã mașinile la mâna a doua. În perioada ianuarie - aprilie 2013, au fost înmatriculate la noi în țarã peste 70 de mii de mașini vechi, ceea ce înseamnã cã la o mașinã nouã vândutã în acest interval, au fost aduse în țarã alte 6 mașini rulate. Veștile sunt cu atât mai îngrijorãtoare, cu cât jumãtate din totalul mașinilor care circulã pe șoselele din România au o vechime mai mare de 11 ani. Specialiștii în domeniu atrag atenția cã afacerile cu mașini vechi aduc pierderi foarte mari în bugetul statului.

NICOLAE SORESCU, manager dealer auto "174 de mii de mașini introduse în România, marea majoritate prin eludarea TVA-ului, introduse pe persoanã fizicã, niciun leu ca taxã pe profitul fãcut la comercializarea acestor mașini! Pe o valoare medie de 7 mii de euro, ajungem la o cifrã de afaceri de peste 1,2 mld. euro, din care statul ar fi trebuit sa colecteze 293 de milioane de euro, TVA."

Situația îngrijorează companiile strãine care și-au deschis fabrici la noi în țarã, care se plâng de starea deplorabilã a drumurilor și de lipsa unei infrastructuri care sã faciliteze legãtura cu granițele țãrii. O măsură care ar putea aduce un suflu proaspăt pe piața auto ar fi aplicarea noului program Rabla. Până acum, aproape 400 de dosare au fost depuse de către colectori, producători și dealeri auto în cadrul acestui program. Distribuirea tichetelor valorice va începe spre finalul săptămânii viitoare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2