Date companie
 
 
 
 

Victime ale reprimării manifestației din 10 august 2018, ignorate total de anchetatori

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Martie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : jandarmi, dosar, protest, august, victime, clasat
 

Clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor, la protestul Diasporei din 10 august 2018, a iscat un val de revoltă în rândul celor care au participat la manifestație sau au susținut mișcarea de stradă. Instanța Tribunalului București a respins cererea D.I.I.C.O.T. de a redeschide ancheta, decizia fiind una definitivă. Astfel, foștii șefi ai Jandarmeriei, care au coordonat represiunea, scapă de pedeapsă și vor răspunde legal doar jandarmii care au urmat ordinele acestora. În zilele de 7 și 8 august 2018, zeci de mii de români, care munceau în străinătate, s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au pornit spre casă pentru a participa la manifestație. Sute de mașini au intrat, atunci, în țară prin Vama Borș, în aplauzele orădenilor. Unii dintre ei au simțit pe pielea lor intervenția brutală a forțelor de ordine.

LIVIU DAMEAN, participant la protestul din 10 august „M-au prins jandarmii de rucsac, m-au tras între ei și, acolo, au început să îmi dea cu genunchii, cu picioarele, m-au călcat pe cap. Am pierdut foarte mult sânge.” 

După incident, tânărul a primit asistență medicală la fața locului, apoi a fost transportat la spital. El spune că, după incidente, nu a simțit niciun interes din partea autorităților pentru a se face dreptate.

LIVIU DAMEAN, participant la protestul din 10 august „Era de așteptat că nu o să se facă nimic, atât timp cât nu am mai fost chemat la Procuratură la București sau în instanță.”

SEBASTIAN DUMA, participant la protestul din 10 august „Nu cred că cineva a spus că trebuie neapărat condamnat cineva din jandarmerie sau din forțele de ordine, dar măcar statul putea să facă efortul să facă o anchetă echidistantă, imparțială.” 

Dosarul a fost clasat, dar, în perioada următoare, vor continua investigațiile privind cazurile punctuale de purtare abuzivă. Având în vedere că printre cei suspectați de reprimarea brutală a manifestanților se află numeroși jandarmi, ancheta va fi preluată de procurorii militari.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2