Demersuri la Comisia Europeană, pentru eliminarea accizei la pălinca produsă de persoane fizice! Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a declarat că Executivul de la București a redactat materialele către Comisia Europeană, pentru a primi acordul să elimine acciza la pălinca produsă de persoanele fizice. El a precizat că a mai fost făcută o astfel de cerere, dar nu a fost făcută bine. ”Susțin total faptul ca palinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată”, a menționat șeful Guvernului, în emisiunea "Viața Satului" difuzată de postul public de televiziune. Codul Fiscal prevede ca pentru țuică și rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie și destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. În luna martie, Senatul a respins un proiect prin care producerea băuturilor tradiționale românești pentru consumul propriu, precum pălinca, țuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentrație alcoolică era exceptată de la plata accizelor. În luna aprilie, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a venit la București pentru a avea un dialog cu cetățenii români, care au dorit să afle de la el de ce UE le pune acciză la țuică. Cioloș a declarat, atunci, că acciza pentru țuică este definită printr-o legislație națională, și nu europeană. El a explicat că politicienii dau vina pe Uniunea Europeană, pentru anumite lucruri.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de premier.
2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară, în perioada următoare, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ”După cum știți, avem zilele acestea discuții tehnice extrem de importante...
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept premier. Anunțul vine după ce liderii coaliției formate din PSD, PNL și minorități au semnat acordul pentru formarea viitorului guvern.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019