Date companie
 
 
 
 

Victor Ponta, la comemorarea secuilor uciși acum 165 de ani în Pasul Nyerges

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 August 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ponta, harghita, manifestari, ucisi, pasul, discurs, hunor, comemorare, imn, trupe, secui, nyerges, tariste, austriece
 

Manifestări comemorative, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la bătălia din Pasul Nyerges, județul Harghita, în care aproximativ 200 de secui au fost uciși de trupele țariste și austriece. La manifestări a participat și premierul Victor Ponta, la invitația liderului UDMR, Kelemen Hunor.

AMBIANȚA ”Bună ziua, bună ziua! Uite, așa să ne întâlnim, dacă altfel nu ne întâlnim niciodată. Bună ziua!”

La începutul ceremoniei din Pasul Nyerges, formația de fanfară din Cozmeni a interpretat imnul Ungariei, după care a urmat o scurtă înregistrare a imnului de stat al României. Premierul Victor Ponta a surprins pe toata lumea, în momentul în care i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenți.

AMBIANȚA ”Buna ziua! Domnule primar, aș fi vrut să știu mai mult de atât.”

VICTOR PONTA, premierul României ”Vreau să arăt respect pentru cei peste 200 de secui, conduși de Ioanos Tujon, care și-au jertfit viața, aici.”

Premierul a ținut să menționeze faptul că politicienii au datoria morală de a comemora împreună și evenimentele care i-au despartit pe români de maghiari.

VICTOR PONTA, premierul României ”Am aflat despre acest loc ca fiind un Termophile al secuilor, și cred că merită tot respectul faptul că acei oameni și-au dat viața pentru niște idealuri comune, pentru toate națiunile și pentru toate țările, pentru libertate, pentru dreptul de a-și decide soarta.”

Kelemen Hunor, președinte UDMR ”Eu cred că este un gest important prezența dumneavoastră aici și, încă o dată, vreau să vă mulțumesc că ați acceptat această invitație, la un moment când sunt convins că foarte mulți vă vor critica, dar sunt mult mai mulți care vă vor înțelege.”

La manifestarea din județul Harghita au participat aproximativ 200 de persoane, printre care președinții consiliilor județene Covasna și Harghita, conducerea Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, deputatul FIDESZ în Parlamentul de la Budapesta, Tuzson Bencze (se citeste Tujon Bente) și urmașul maiorului Tuzson Janos (se citeste Tujon Ianos), cel care i-a condus pe secui în bătălia din Pasul Nyerges.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Rămas bun, Bogdan Stanoevici! ( 15 Ianuarie 2021 )

  Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.

 • 12 persoane, reținute în urma perchezițiilor în spitalele suport COVID din Brașov și Harghita ( 4 Decembrie 2020 )

  12 persoane, printre care și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate, joi, în patru spitale suport COVID din municipiul Brașov și din județul Harghita. Procurorii anticorupție...

 • 40 de ani de la moartea marelui ziarist Pamfil Șeicaru ( 26 August 2020 )

  S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...

 • Fostul procuror Mircea Negulescu, sub control judiciar ( 17 Iulie 2020 )

  Fostul procuror Mircea Negulescu, cunoscut sub numele de „Portocală” a fost plasat sub control judiciar, după ce a stat 24 de ore în arest! Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins propunerea...

 • Mihai Eminescu, omagiat ( 15 Iunie 2020 )

  Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2