Dacă săptămâna asta ne-am bucurat de o vreme frumoasă, cu temperaturi suportabile, de mâine vine canicula! Temperaturile ridicate se vor face simțite în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi mai mult senin, înnorări fiind posibile doar sporadic, iar ploi scurte vor fi înregistrate doar izolat în zonele montane. Maximele termice se vor apropia de 40 de grade, îndeosebi în zona sudică a țării. Va fi foarte cald în special la orele amiezii, iar disconfortul termic va fi accentuat. Acesta este, însă, doar începutul perioadei caniculare.
ION SANDU, director A.N.M. "Ultima prognoză acuatlizată arată, în continuare, că în iulie vor fi cantități la nivel de țară mai mici și temperaturi mai ridicate. Luna august și septembrie apar în prognoza făcută de Centrul European mai calde și cu precipitații mai mici. De aici înainte, în special din următoarele zile încolo, vor fi perioade destul de lungi, de 10-15 zile, cu temperaturi peste 30 de grade. Înseamnă disconfort. Putem ajunge la secetă. Nu putem spune că, de acum, nu vor fi fenomene violente, dar vor fi mai rare."
Instabilitatea atmosferica se va accentua de joia viitoare, la inceput în zonele montane și în regiunile vestice, apoi și în restul teritoriului. Nu vor lipsi ploile torențiale cu tunete, fulgere și rafale de vânt care vor cuprinde treptat toate zonele tarii. Temperaturile vor fi ceva mai scăzute o perioadă, după care se va reinstala canicula.
După câteva zile în care vremea a fost mai răcoroasă și cu ploi, valorile termice vor fi din nou în creștere, de săptămâna viitoare. Astfel că vremea redevine călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară în vest, sud și centru. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în nordul teritoriului.
Ziua de 21 iunie va fi cea mai lungă din an. Sâmbătă, la ora 05:42, se va produce solstițiul de vară, marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de cincisprezece ore și treizeci și două de minute, iar cea a nopții va fi de...
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
Săptămâna a început cu vreme deosebit de rece pentru această perioadă. Și va continua la fel, în aproape toată țara, cu ploi, vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019