Date companie
 
 
 
 

Violența în familie, un fenomen amplu în România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Ianuarie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : masuri, autoritati, familie, femei, violenta, domestica, parteneri
 

Violența în familie, în special asupra femeilor, un fenomen care ne situează pe primul loc în topul rușinos al agresiunilor de acest fel înregistrate în statele Uniunii Europene. ”Violența împotriva femeilor” a fost recunoscută ca și concept în legislația din România prin ratificarea Convenției de la Istanbul, intrată în vigoare în septembrie 2016. În prezent, sunt colectate date numai pentru cazurile de violență în familie și asta abia din februarie 2014. Pentru celelalte tipuri de violență împotriva femeilor nu există cifre detaliate.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Numărul extrem de redus de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție demonstrează lipsa încrederii victimelor în autoritățile statului și faptul că instrumentele legale existente și serviciile de asistență aflate la dispoziția lor nu le oferă siguranță imediată.”

A fost readusă în discuție introducerea unui sistem bazat pe brățări electronice care să le arate anchetatorilor când ordinul de restricție este încălcat. Pe de altă parte, însă măsura se dovedește insuficientă, în condițiile în care nu cresc și pedepsele pentru agresori. La acest moment, o persoană care încalcă ordinul de restricție riscă doar închisoare de la o luna la un an sau amendă penală.

În contextul violenței în familie se reliefează, însă, un fenomen și mai grav. Datele statistice arată că, în fiecare săptămână, câte două femei sunt ucise de partenerii violenți. Realitatea de săptămâna trecută confirmă, din păcate, aceste date. Două femei au fost ucise de foștii parteneri de viață, după ce au fost hărțuite mult timp de aceștia. Cu toate că ambele victime se plânseseră de problemele cu partenerii, nimeni nu a intervenit pentru a preveni producerea tragediilor. Prima crimă a fost comisă marți, într-un salon de înfrumusețare din orașul dâmbovițean Titu. Măcinat de gelozie, un bărbat în vârstă de 35 de ani a înjunghiat-o pe fosta sa iubită. Vineri, un bucureștean și-a ucis fosta soție într-o grădiniță privată din Capitală. Astfel de evenimente demonstrează faptul că sistemul de protecție în cazul persoanelor hărțuite nu funcționează.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Pentru prevenirea actelor de violență, cu atât mai mult cu cât, iată, se poate ajunge la crimă, se recomandă părăsirea agresorului încă de la primele semne și alertarea imediată a autorităților. Este important de știut faptul că persoana agresată trebuie să-și învingă frica de agresor și să ceară ajutorul Poliției și al organizațiilor implicate în sprijinirea victimelor violenței domestice.”« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Condițiile privind desfășurarea noului an școlar, stabilite de Ministerul Educației ( 1 Septembrie 2020 )

  În sfârșit, autoritățile au stabilit condițiile privind începerea anului școlar! Ministrul Educației, Monica Anisie a dat asigurări, astăzi, că a pregătit revenirea elevilor la școală în condiții de siguranță. Ea a precizat...

 • Guvernul a adoptat noi măsuri de relaxare ( 31 August 2020 )

  Guvernul României a adoptat hotărârea prin care sunt stabilite condițiile în care vor fi deschise restaurantele, cafenelele, cinematografele și teatrele, de la 1 septembrie. Cluburile și barurile rămân închise.

 • Piața Reșiță, închisă din cauza nerespectării măsurilor anticovid ( 29 Iulie 2020 )

  Piața Reșița din București a fost închisă de autorități, din cauza nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

 • Cocerte, pe Insula Fundeni ( 16 Iulie 2020 )

  Se anunță show de zile mari, pe Insula de pe Lacul Fundeni ,începând cu data de 17 iulie! Artiști importanți vor urca pe scena amplasată pe insulă, spre încântarea celor care au simțit lipsa concertelor, în perioada pandemiei.

 • Starea de alertă va fi prelungită, a anunțat Klaus Iohannis ( 15 Iulie 2020 )

  Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile! Anunțul a fost făcut de către șeful statului, Klaus Iohannis, după o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, precum și cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2