Date companie
 
 
 
 

Violența în familie, un fenomen amplu în România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Ianuarie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : masuri, autoritati, familie, femei, violenta, domestica, parteneri
 

Violența în familie, în special asupra femeilor, un fenomen care ne situează pe primul loc în topul rușinos al agresiunilor de acest fel înregistrate în statele Uniunii Europene. ”Violența împotriva femeilor” a fost recunoscută ca și concept în legislația din România prin ratificarea Convenției de la Istanbul, intrată în vigoare în septembrie 2016. În prezent, sunt colectate date numai pentru cazurile de violență în familie și asta abia din februarie 2014. Pentru celelalte tipuri de violență împotriva femeilor nu există cifre detaliate.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Numărul extrem de redus de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție demonstrează lipsa încrederii victimelor în autoritățile statului și faptul că instrumentele legale existente și serviciile de asistență aflate la dispoziția lor nu le oferă siguranță imediată.”

A fost readusă în discuție introducerea unui sistem bazat pe brățări electronice care să le arate anchetatorilor când ordinul de restricție este încălcat. Pe de altă parte, însă măsura se dovedește insuficientă, în condițiile în care nu cresc și pedepsele pentru agresori. La acest moment, o persoană care încalcă ordinul de restricție riscă doar închisoare de la o luna la un an sau amendă penală.

În contextul violenței în familie se reliefează, însă, un fenomen și mai grav. Datele statistice arată că, în fiecare săptămână, câte două femei sunt ucise de partenerii violenți. Realitatea de săptămâna trecută confirmă, din păcate, aceste date. Două femei au fost ucise de foștii parteneri de viață, după ce au fost hărțuite mult timp de aceștia. Cu toate că ambele victime se plânseseră de problemele cu partenerii, nimeni nu a intervenit pentru a preveni producerea tragediilor. Prima crimă a fost comisă marți, într-un salon de înfrumusețare din orașul dâmbovițean Titu. Măcinat de gelozie, un bărbat în vârstă de 35 de ani a înjunghiat-o pe fosta sa iubită. Vineri, un bucureștean și-a ucis fosta soție într-o grădiniță privată din Capitală. Astfel de evenimente demonstrează faptul că sistemul de protecție în cazul persoanelor hărțuite nu funcționează.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Pentru prevenirea actelor de violență, cu atât mai mult cu cât, iată, se poate ajunge la crimă, se recomandă părăsirea agresorului încă de la primele semne și alertarea imediată a autorităților. Este important de știut faptul că persoana agresată trebuie să-și învingă frica de agresor și să ceară ajutorul Poliției și al organizațiilor implicate în sprijinirea victimelor violenței domestice.”« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Plan de măsuri la nivel național, pentru combaterea țânțarilor ( 12 Iulie 2019 )

  Măsură dispusă la nivel guvernamental, pentru combaterea țânțarilor! Având în vedere fenomenele meteorologice din ultima perioadă, Ministerul Sănătății organizează, la nivel național, un plan de supraveghere și control...

 • Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, indisponibilă ( 11 Iulie 2019 )

  Sistemul informatic din sănătate pare bolnav cronic! C.N.A.S. a anunțat că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

 • Măsuri pe prevenire a îmbolnăvirilor de meningită, după moartea elevei din București ( 19 Aprilie 2019 )

  Măsuri în cazul elevei din București care a murit de meningită! Persoanelor care au intrat în contact cu adolescenta de 18 ani li s-au prelevat analize si li s-a administrat antibiotic in doza unică, pentru a preveni imbolnavirea.

 • Femeile, discriminate la locul de muncă ( 7 Martie 2019 )

  Româncele se simt discriminate la serviciu! Trei din patru femei consideră că munca lor este apreciată mai puțin, comparativ cu cea a bărbaților, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

 • Victimele violenței domestice vor putea locui în locuințe sociale ( 4 Martie 2019 )

  Violența domestică face ravagii în România! Pentru combaterea acestui fenomen, a fost semnat un contract de finanțare a proiectului "Venus - Împreună pentru o viață în siguranță". Premierul Viorica Dăncilă a precizat, cu ocazia semnării contractului, că numărul cazurilor de violență domestică a înregistrat o creștere îngrijorătoare. Peste 1.300 de persoane au murit în țara noastră în ultimii ani, din cauza acestui flagel.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2