Date companie
 
 
 
 

Votul românilor din străinătate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Noiembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : spania, moldova, franta, vot, strainatate, romani, Chisinau, italia, sua, sectii, australia, canada
 

Românii din afara granițelor s-au prezentat și ei la urne pentru a alege președintele țării pentru următorii cinci ani. Procesul de votare a început încă de sâmbătă, la ora 20, ora României, când au fost deschise secțiile de vot la Auckland, în Noua Zeelandă, urmate de cele din Australia. La începerea votului în România, la ora 7.00, ora locală, cetățenii români votau deja în 45 de secții de votare din afara țării. Simultan cu începerea votului în România s-au deschis alte 50 de secții de votare din afara țării, în Republica Moldova și în alte 16 state. Potrivit Ministerului de Externe, votul în străinătate a decurs în condiții normale. În Republica Moldova, cetățenii români au făcut coadă la secțiile de votare.

GABRIELA GEORGESCU, redactor externe "A fost înghesuială la urne, în Republica Moldova. Și asta chiar dacă pentru acest scrutin numărul de secții de votare a fost majorat de la 13 la 21. La Ambasada României de la Chișinău, în această dimineașță, alegătorii au format o coadă ce se întindea pe două străzi. Prezență mare la vot s-a înregistrat și în Spania și Italia, țări unde trăiesc în total aproape două milioane de români. Sute de oameni au stat la coadă, la Roma, Torino, Paris, Bruxelles, Munchen sau Tel Aviv, pentru a-și putea exprima opțiunea electorală. Mulți alegători s-au plâns însă de faptul că numărul de secții este insuficient, sau de distanța mare pe caretrebuie să o parcurgă până la secțiile de votare."

 

Deși potrivit Ministerului de Externe, votul în străinătate a decurs în condiții normale, au existat totuși o serie de probleme. Conform presei de peste Prut, la Consulatul României din Chișinău s-au înregistrat incidente, mai mulți indivizi îndemnând lumea să voteze cu un anume candidat. Totodată, potrivit Mediafax, mai mulți cetățeni români care au votat la Paris au fost nemulțumiți de faptul că declarațiile pe proprie răspundere nu se mai pot completa și în afara secțiilor de vot. Și asta conform unei circulare emise sâmbătă de Biroul Electoral Central, care a precizat că declarațiile pe proprie răspundere se pot completa doar în interiorul secției. În urma unor sesizări primite, BEC a decis că aceste declarații se vor putea completa și în afara secțiilor de vot, urmând ca în secție să fie doar semnate. 

prin telefon, din Paris: Iulia Badea Gueritee, jurnalist 

Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ trei milioane de români care trăiesc în afara țării pot vota în cele 294 de secții de votare deschise în 95 de state. Cele mai multe secții de vot sunt în Italia - 51, în Spania - 38, în SUA - 22, Republica Moldova - 21, Marea Britanie - 11, Franța - 9. Având în vedere diferențele de fus orar, scrutinul peste hotare se va încheia la secțiile de votare de pe coasta de Vest a Statelor Unite și la cea din Vancouver, Canada, în dimineața zilei de luni, ora 7.00, ora Romaniei, 21.00, ora locală.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2