Date companie
 
 
 
 

Vremea în 2015, deslușită în foile de ceapă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Ianuarie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ploi, vreme, calendar, semne, 2015, seceta, foi, ceapa
 

Semnele vremii în noul an, citite în ceapă! Vom avea parte de un an secetos, spun cei care știu să deslușească acest calendar al cepei.

AMBIANȚĂ "A venit iarna, am scos ceapa să facem calendarul"

Potrivit tradiției, în noaptea Anului Nou, se aleg doisprezece foi de ceapă, câte luni are anul, și pe fiecare foaie se pune puțină sare și se lasă la dospit până în ziua de Sf. Vasile.

AMBIANȚĂ "Curățăm ceapa, punem sare, mai generos așa și o lăsăm ori lângă o fereastră, ori pe o masa."

În prima zi a anului se citește calendarul cepei și se interpretează. Astfel, cât lichid a lăsat sarea topită în fiecare foaie de ceapă, atâtea precipitații vor fi în luna aferentă.

AMBIANȚĂ "Arată că în luna iulie și octombrie vor fi precipitații mai abundente. În rest sunt precipitații ceva mai slabe. La țară așa se organiza treaba după calendarul strămoșesc ca să știe când plouă când nu plouă ca să știe cum își organiza treaba."

În unele familii, obiceiul cititului semnelor vremii în ceapă s-a transmis din generatie în generație.

AMBIANȚĂ "Și soțul și eu am vazut la părinți acasă. Și copiii nostri au preluat ideea. Da, o idee bătrânească, bună. De multe ori am notat nu pe hârtie, lângă el, ci pe calendarul ortodox din bucatarie. Si am scris: A - apa, S - secetă și s-a adeverit."

În general estimările calendarului cepei sunt foarte rar contrazise de evoluția meteo, chiar dacă fenomenul nu are o explicație științifică solidă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Protestul fermierilor, la Ministerul Agriculturii ( 18 Februarie 2021 )

  Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.

 • Calendarul alegerilor parlamentare, publicat în M.O. ( 5 Septembrie 2020 )

  Hotărârea privind calendarul alegerilor parlamentare a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului care intră în vigoare pe 7 septembrie, campania electorală începe pe 6 noiembrie și se termină...

 • Călin Popescu Tăriceanu și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei ( 18 August 2020 )

  Călin Popescu Tăriceanu este, oficial, candidat pentru Primăria Capitalei. Președintele ALDE și-a depus dosarul la Prefectura Municipiului București, alături de consilierii locali. El a fost însoțit de candidații ALDE, intrați...

 • Cod galben de vreme instabilă ( 11 Iulie 2020 )

  Avertizare meteorologică de tip cod galben de vreme instabilă, valabilă, duminică, în 28 de județe. Ploile torențiale, însoțite de descărcări electrice, vijeliile și grindina se vor manifesta, între orele 6.00 și 18.00, în...

 • În iulie, temperaturi caniculare și disconfort termic ( 29 Iunie 2020 )

  Val de căldură în iulie, avertizează meteorologii! Mercurul din termometre se va apropia de 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, mai ales în zonele de câmpie.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2