Date companie
 
 
 
 

Zece ani de când România a primit invitația de a deveni membru al NATO

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Noiembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, basescu, cotroceni, nato, oficial, invitat, gitenstein
 

21 noiembrie 2002. A fost data la care țara noastră a fost invitată oficial să devina membru NATO. S-au scurs, așadar, zece ani de la summitul organizat la Praga, în cadrul căruia s-a hotărât extinderea Alianței Nord-Atlantice cu 7 state foste comuniste. Este vorba de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia și România. La 26 martie 2003, cele 7 țări candidate au semnat la Bruxelles protocoalele de aderare la NATO, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic. Un an mai târziu, la 29 martie 2004, România a aderat la NATO. A fost o recunoaștere a participării României la operațiuni de menținere a păcii din regiuni de conflict din Balcani și Orientul Mijlociu. Aniversarea celor 10 ani de la invitația de aderare a fost marcată printr-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni, de la care n-au lipsit președintele Traian Băsescu și ambadasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein. Băsescu a adus un omagiu militarilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din Irak, Afganistan, Libia sau Kosovo.

TRAIAN BĂSESCU, președintele României "Avem la această oră, urmare a solidarității cu NATO sș a determinării noastre de a lucra pentru democrație, înregistrați 23 militari căzuți la datorie și 131 de răniți. Pentru aceste jertfe, solicit un moment de reculegere."

La rândul său, Gitenstein, aflat la final de mandat, a mulțumit trupelor noastre, care au colaborat foarte bine cu militarii americani.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2