Date companie
 
 
 
 

Zeci de protestatari de la Mina Băița au intrat în greva foamei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 31 August 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : protest, greva, mineri, ministerul, foamei, economiei, mina, gheorghe, secretar, pop, baita, dobrota
 

Zeci de mineri de la Băița, județul Bihor, au intrat în greva foamei, unii cu acordul medicilor, alții pe propria răspundere, după ce au protestat zile în șir fără ca cineva să-i bage în seamă! Ei sunt nemulțumiți de faptul că Agenția Națională pentru Resurse Minerale a refuzat să elibereze o licență de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra.

prin telefon: GABRIELA DOBROTĂ, manager, platforma minieră Băița "Se intră în greva foamei, dar întâi se face controlul clinic ca să vedem dacă sunt apți sau nu pentru greva foamei, dacă vor intra cu acordul mediculul sau pe propria răspundere, eu personal le-am spus că nu îmi asum asemenea răspundere, i-am rugat frumos pe cei de la Direcția de Sănătate Publică să-și ia măsurile respective, am cerut să facă controlul clinic și să-i informeze pe fiecare dacă pot sau nu să intre sub forma aceasta agravantă de protest." 

Directorul general al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a dat asigurări că până marți se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor de la Mina Băița. Ministrul delegat pentru Dialog social, Liviu Pop, a mers astăzi la Băița împreună cu un secretar de stat din Ministerul Economiei, pentru a verifica respectarea legislației muncii la această exploatare, dar și pentru a discuta cu protestatarii.

prin telefon: AUREL GHEORGHE, director general, A.N.R.M. "Noi acum ne îndreptăm spre Băița, și mâine în jur de 10.00-11.00 vrem să organizăm o conferință de presă cu privire la partea de licențe și tot ce este acolo. Am asigurat tot spijinul și al ministerului și al instituției noastre, încercăm să dezamorsăm lucrurile și oamenii să meargă acasă și probabil o să avem timp și de licențe și de acte și de absolut orice."

Minerii au început să protesteze în subteran, la peste 200 de metri adâncime, marțea trecută. Ei spun că de un an de zile așteaptă licența de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale și acuză statul român că face tot posibilul pentru a închide mina.
Pe de altă parte, Direcția Națională Anticorupție cercetează posibile fapte de natură penală în cazul societăților care activează pe platforma minieră din județul Bihor. Și asta după ce anul trecut, în urma unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Economiei, s-au constatat nereguli grave la societatea Băița SA, care vizează asocierea dintre această societate aflată în proprietatea statului, și societatea privată Băița Bihor S.A. Cele două firme au fost titularele unei licențe de exploatare a calcarului. Potrivit Corpului de control al Ministerului Economiei, deși aveau drept de exploatare doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanții S.C Băița Bihor S.A. au extras aproape 500.000 de tone de calcar din carierele de suprafață, însușindu-și astfel fără drept profitul realizat prin această acțiune.

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2