Date companie
 
 
 
 

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Noiembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ziua, agresor, victime, femei, asociatia, necuvinte, violentei, voicescu
 

Este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor. Această zi cu semnificație specială este marcată și în România, cu atât mai mult cu cât, potrivit Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere, iar sancționarea agresorilor este redusă și ineficientă.

BIANCA ROTARU, reporter ”ONG-urile care militează pentru eliminarea violențelor asupra femeilor trag un semnal de alarmă. Potrivit datelor centralizate de asociațiile civice, la fiecare 5 zile, o femeie este ucisă în bătaie. Datele operative furnizate de Poliția Română arată că, anual, în jur de 40.000 de femei agresate de parteneri depun plângere, însă, doar jumătate își continuă demersul și ajung la judecată.”

În ceea ce privește condamnările, doar 2% dintre agresori ajung la închisoare, pentru a ispăși violențele comise asupra partenerelor. Conform codului de procedură penală, autorităților nu le este permis să rețină agresorii. Asociația Necuvinte militează de 5 ani pentru modificarea codului legislativ, însă fără succes, cel puțin până în acest moment.

prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”Codul penal, în primul rând, ar trebui să prevadă pedepse mult mai mari pentru agresorii domestici și ar trebui să prevadă condiții mai ușoare pentru organele de cercetare penală, adică, în speță, pentru polițiști. Să poate aplica măsura reținerii și a arestului preventiv. ”

Numai anul trecut s-au înregistrat 74 de decese, ca urmare a violenței în familie. În prima jumătate a acestui an, 36 de femei au fost ucise de parteneri.

prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”În ultimii 5 ani, cel puțin, se vorbește din ce în ce mai mult despre violență. Și pentru că se pune această problemă în spațiul public și pentru că există organizații care militează pentru această cauză, eu cred că se acordă o mai mare importranță violenței în familie. Nu suntem încă unde ar trebui să fim, dar aș minți să spun că nu s-au făcut niște pași importanți.”

Victimele trebuie să știe că există organizații nonguvernamentale care oferă servicii gratuite de consiliere juridică și reprezentare în instanță, femeilor victime ale violenței domestice. Femeile agresate trebuie încurajate și susținute moral, spun reprezentanții acestor organizații. Activiștii pentru drepturile femeii au marcat, încă din 1981, data de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenței. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizația Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să pună la punct activități cu scopul de a trezi conștiința publică față de problemele privind agresiunile asupra femeilor. În țara noastră, o serie de organizații nonguvernamentale militează de ani buni pentru apărarea victimelor violențelor domestice. Printre acestea, se numără Asociația Necuvinte și Declic.


Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua Internațională a Sărutului ( 6 Iulie 2020 )

  6 iulie, Ziua Internațională a Sărutului, „Kissing Day” sau „Kiss Day”! Sărutul este sărbătorit în fiecare an, pe 6 iulie, în urma unei hotărâri a Organizației Națiunilor Unite, adoptate în 2006, la inițiativa Marii Britanii.

 • Viiturile au făcut victime, ploile torențiale și inundațiile continuă ( 23 Iunie 2020 )

  Un bărbat de 56 de ani a fost găsit, în această dimineață, fără suflare, în apa unui pârâu din județul Bihor. Tragedia s-a produs în satul Săliște de Vașcău. Omul, care a fost văzută ultima oară lângă pârâul...

 • 15 mai, Ziua Bujorului ( 15 Mai 2020 )

  Dacă România ar fi o floare, care credeți că ar fi? Pornind de la această întrebare, cercetătorii de la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București...

 • Ziua Asistentului Medical, în pandemie ( 12 Mai 2020 )

  Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical, o sărbătoare ce ne prinde în acest an, în stare de urgență. Ziua se desfășoară sub tema "Profesia de asistent medical - O voce făcută să conducă spre o lume...

 • Ziua Mondială a Râsului, în vremea pandemiei ( 3 Mai 2020 )

  Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Râsului, celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. Inițiativa apărută în anul 1998, îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării „Laughter Yoga”, adică terapia prin râs.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2