Date companie
 
 
 
 

Ziua Mondială a Limfomului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Septembrie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ziua mondiala leucemie limfom
 

Societatea Română de Hematologie a marcat Ziua Mondială de Conștientizare a Limfomului. Evenimentul este marcat anual, pe 15 septembrie, în peste 50 de țări, cu scopul creșterii nivelului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic. La conferința organizată vineri, sub genericul ”Ziua mondiala de conștientizare a Leucemiei Limfocitare Cronice și a Limfomului Malign”, au participat medici și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți. Cu această ocazie, medicii au dorit să transmită informații cu privire la noile terapii, dar și să aducă unele clarificări.

HORIA BUMBEA, președinte, Asociația de Citometrie din România ”Trebuie să spunem în primul rând pacientului că este vorba de o boală cronică. Nu este vorba de leucemie acută. Este vorba de o boală cronică care este încadrată în limfoproliferările cronice, rudă cu limfoamele care, în general, sunt boli cronice. Aceasta ar fi primul, prima provocare a pacientului cu leucemie limfocitară cronică. A doua provocare ar putea să fie chiar vestea că nu trebuie să primească tratament imediat, pentru că o treime dintre pacienții cu leucemie limfocitară cronică sunt monitorizați, dar nu prezintă semne sau criterii de inițiere a tratamentului.”

O altă treime dintre pacienți sunt monitorizați și ajung la momentul la care îndeplinesc criteriile de administrare a tratamentului. În cazul acestora, citostaticele sunt mult mai puțin utilizate, deoarece pot beneficia de terapii noi.

ALINA TĂNASE, președinte, Societatea Română de Transplant Medular ”Avem la dispoziție, la ora actuală, mai multe linii de terapie, în tratamentul limfoamelor și vorbim, în special, de această nouă categorie de medicamente numite terapie imunologică, care folosește celulele pacientului, pentru a ataca celulele de cancer. Suntem, deja, la un an de când am implementat în Institutul Clinic Fundeni terapia celulară CAR-T.”

Succesul terapiei depinde foarte mult de relația medic-pacient. Este foarte importantă încrederea pacientului.

DANIEL CORIU, director, Centrul de Hematologie si Transplant Medular, ICF ”Totul se bazează pe încredere. O încredere din partea pacientului și, în aceeași măsură, o încredere a medicului față de pacient, că se întâmplă ca pacientul să urmeze terapia recomandată, să fie complient la terapie și, din fericire, în Hematologie, pacientul nostru, pacientul cronic, este un pacient care ne cunoaște, un pacient care are încredere în noi, pentru că este o relație de lungă durată.

Peste 735.000 de persoane sunt diagnosticate, anual, cu limfom, în întreaga lume. Incidența este de 8 cazuri noi, la 100.000 de persoane, pe an, iar vârsta medie a pacienților este de 64 ani. Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă limfoproliferare cronică, reprezentând circa 30% dintre cazurile de leucemii. Conform medicilor, în ultimii ani, au fost înregistrate cazuri de leucemia limfocitară cronică la persoane mai tinere, în jurul vârstei de 40 de ani.


Ziua Mondială a Limfomului

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2