Date companie
 
 
 
 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Februarie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ziua, medici, program, pacienti, mondiala, cancer, asociatii, plan, mortalitate, oncologie
 

Date statistice alarmante privind mortalitatea din cauza bolilor oncologice, făcute publice cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului! 140 de români mor, în fiecare zi, de cancer. Potrivit specialiștilor, multe dintre decese sunt urmarea depistării bolii în stadii avansate. Una dintre cauzele depistării târzii a cancerului este informarea deficitară a populației. O altă cauză este asigurarea precară a programelor de screening.

DIANA LORETA PĂUN, consilier de stat, Departamentul de Sănătate "Depistarea precoce, într-un stadiu 0, ar duce la o supraviețuire de peste 90% la cinci ani, ceea ce înseamnă o proporție foarte bună. Deci, orientarea către prevenție și de screening, din punctul meu de vedere, sunt esențiale."

Concludent în acest sens este cazul Liviei Moldovan. Deși semnele bolii se făceau simțite, de teama confirmării bolii, a tot amânat prezentarea la medic. Când și-a luat inima-n dinți și a făcut pasul, a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu avansat. A fost nevoită să urmeze un tratament agresiv cu chimioterapie și radioterapie.
 
LIVIA MOLDOVAN, pacientă "Nevroind să accept ideea că aș putea să am cancer la sân, nu m-am dus la medic la Cluj decât în mai 97. Deci daca eu probabil mă duceam în noiembrie 96 , cred că era stadiul 1 sau 0 și scăpam doar cu operație.”

Potrivit reprezentanților Colegiului Medicilor din România, din cauza deficiențelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalității din țările UE.

LASZLO ATTILA, președinte, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României "Noi avem doua probleme majore: lipsa infrastructurii pentru a pune în aplicare măsuri coerente de screening și mai avem o alta problema sunt anumite zone unde zona privată are capacități și nu le utilizăm."

Numărul insuficient de medici, subfinanțarea Programului Național de Oncologie ȘI politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câțiva dintre factorii care împiedică o îmbunătățire a sistemului oncologic din țara noastră. Specialiștii vorbesc, însă, și despre factori de risc în declanșarea cancerului, dar și despre posibilitățile de prevenire.

CEZAR IRIMIA, președinte, F.A.B.C.R. "Modul de viață, alimentație sănătoasă, dacă se mai poate în zilele noastre, multă mișcare, o viață ordonată și să eliminăm abuzurile de orice fel din viața noastră. Deci în primul rând fumatul este cauza principală, dar sa nu uitam de stres."

De ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage un semnal de alarmă, valabil pentru populație și autorități. Reprezentanții federației spun că, pentru rezolvarea problemelor din sfera Oncologiei este necesară implementarea Planului Național de Oncologie.

CEZAR IRIMIA, președinte, F.A.B.C.R. "Ne dorim în continuare un plan național de oncologie de cancer, să avem un plan coerent care să conțină toate segmentele necesare acestei patologii, plecând de la screening, depistare precoce, accesul la investigație, la tratamente inovatoare, accesul la chirurgie oncologică, la radioterapie și, nu în ultimul rând, la paliație."

ANA IACUB, reporter ”Conform ultimelor date Globocan, în anul 2018, în România, numărul cazurilor nou depistate a depășit 83.000. Și mai grav, potrivit Jurnalului European de Oncologie, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat, din 2009, până în 2018.”« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua Mondială a Toaletei ( 19 Noiembrie 2019 )

  Astăzi este Ziua mondiala a toaletei! România este, însă singura țară din Uniunea Europeana unde peste un sfert din populatie nu are WC în casă. 27,7% din populația țării traia, în 2018, într-o locuința care nu avea toaleta...

 • Programul ”Tomata”, finanțat suplimentar cu 12 milioane de euro ( 16 Noiembrie 2019 )

  Veste bună pentru legumicultorii din România! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, vineri, în timpul unei întâlniri cu producătorii de roșii din județul Olt, că programul de spijinire a legumicultorilor a fost suplimentat...

 • Campanie gratuită de vaccinare anti-HPV, din ianuarie 2020 ( 16 Noiembrie 2019 )

  Vaccinare gratuită anti-HPV, din ianuarie 2020! Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV. 20.000 de doze vor fi distribuite, începând cu săptămâna viitoare, la direcțiile de sănătate publică.

 • A fost testat primul heliport funcțional al spitalului Universitar din București ( 14 Noiembrie 2019 )

  Primul heliport funcțional al Spitalului Universitar din Capitală a fost testat înainte de a fi deschis. Un elicopter a survolat unitatea spitalicească și s-a apropiat suficient de mult de construcție, pentru a stabili traseul optim de aterizare. Tot cu această ocazie s-a testat și balizajul. Elicopterul nu a atins platforma heliportului, dar a coborât foarte aproape. Testele au durat o oră și jumătate. Piloții au inspectat și cele două culoare de zbor, de zi și de noapte.

 • Noutăți în programele ”Rabla” și ”Rabla Plus” ( 12 Noiembrie 2019 )

  Administrația Fondului pentru Mediu a publicat liste noi cu persoanele juridice acceptate în programul Rabla și Rabla Plus. În această etapă, au fost acceptate două dosare pentru două autovehicule electrice.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2