Date companie
 
 
 
 

Delegația Comisiei de la Veneția, la București

RSS Știri
 
 
Data publicării : 11 Septembrie 2012
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : basescu, raport, ponta, bucuresti, antonescu, magistrati, curtea, constitutionala, comisia, csm, delegatia, venetia
 

Avizul pe care-l vor da experții Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneția, după vizita la București, ar putea fi inclus în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție, de la sfârșitul acestui an. Cel puțin așa a declarat consilierul prezidențial Bogdan Mănoiu, după întâlnirea delegației experților străini cu președintele Traian Băsescu. Șeful statului le-a transmis reprezentanților Comisiei de la Veneția că majoritatea parlamentară de la București și Cabinetul Ponta au comis mai multe abuzuri în perioada referendumului din 29 iulie, dar instituțiile statului au rezistat presiunilor politice.

THOMAS MARKERT, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia "Suntem aici sã ascultãm si sã aflãm pãrerea dumneavoastrã despre ce s-a întâmplat cu statul de drept si cum credeti cã vor evolua lucrurile în România."

TRAIAN BÃSESCU, presedintele României "Consider cã o parte dintre institutiile politice din România, Guvernul, Parlamentul sau majoritatea parlamentarã au fãcut o serie de abuzuri. De exemplu, faptul cã nu au numit un avocat al poporului sau ordonantele de urgentã care limiteazã controlul Curtii Consititutionale asupra Parlamentului."

Membrii delegației au fost primiți și de premierul Victor Ponta. Șeful Guvernului le-a transmis că statul de drept nu a fost în pericol și a anunțat intenția Executivului de a depăși criza politică. Reprezentanții Comisiei de la Veneția au mai avut întâlniri cu președintele Senatului, Crin Antonescu și cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean dar și cu magistrații din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și ai Curții Constituționale. Președintele Curții, Augustin Zegrean, a făcut precizări privind subiectele discutate cu experții străini.

AUGUSTIN ZEGREAN, președintele C.C.R. "Despre articolul 15 din Consitututie, referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanțe de urgenta. Am discutat despre avizul dat în legatura cu suspendarea presedintelui. Ni s-a cerut sa facem o comparatie între suspendarea din 2007 si cea din 2012."

De asemenea, au fost discutate amenințările la adresa judecătoarei C.C.R., Aspazia Cojocaru, dar și reclamațiile privind posibilele încălcări ale normelor democratice, din timpul și de după consultarea populară privind demiterea președintelui Traian Băsescu. La încheierea vizitei, misiunea experților Comisiei de la Veneția este aceea de a întocmi un raport despre situația din România.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2