Date companie
 
 
 
 

Legea referendumului este constituțională dacă asigură participarea a 50% plus 1 din cei înscriși în liste

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Iulie 2012
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : ccr, referendum, USL, lovitura de teatru
 

Lovitură de teatru cu mai puțin de trei săptămâni înainte de referedumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Magistrații Curții Constituționale au decis că președintele suspendat poate fi demis doar dacă la vot vor veni cel puțin 9 milioane de români! Mai exact, Curtea a hotărât că referendumul este valabil doar dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul total de alegători. Astfel, la referendum, aproximativ patru milioane și jumătate de români ar trebui să voteze în favoarea demiterii, pentru ca Băsescu să-și piardă definitiv funcția.

prin telefon: EMIL BOC, membru PDL: "Astazi, practic, USL a primit o palmă de la CCR, spunandu-le foarte clar ca nu mai pot sa schimbe regulile jocului in timpul jocului si sa abuzeze de putere schimband functionarea institutionala a statului de drept."

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care a schimbat Legea referendumului. Prin modificarea adusă de Executiv, s-a revenit la forma inițială a legii, care prevedea că rezultatele votului unui referendum se validează cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenți la urne și nu al celor trecuți pe listele electorale. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, susține că referendumul se va desfășura în baza Ordonanței și nu a inițiativei legislative asupra căreia s-a pronunțat CCR. Decizia Curtii este definitivă și general obligatorie, astfel încât Guvernul trebuie acum să-și retragă ordonanța.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Noile propuneri de interimari, respinse de președintele Iohannis ( 4 Octombrie 2019 )

  Premierul Viorica Dăncilă nu se lasă intimidată de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta numiri de noi miniștri. Ea a pregătit noi propuneri de miniștrii interimari și le-a înaintat către Palatul Cotroceni.

 • Consultări la Cotroceni, pe tema referendumului pe Justiție ( 4 Iunie 2019 )

  Președintele României, Klaus Iohannis a început discuțiile la Cotroceni cu partidele politice, pe tema referendumului pe Justiție. Șeful statului vrea să găsească soluții pentru implementarea rezultatelor referendumului.

 • Viorica Dăncilă a recunoscut că au fost greșeli în organizarea alegerilor ( 30 Mai 2019 )

  Viorica Dăncilă nu renunță la miniștrii de Interne și Externe! Premierul României a declarat, după discuția avută la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că nu este de acord cu demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și nici cu cea a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. 

 • Întrebările pentru referendumul pe Justiție, anunțate ( 25 Aprilie 2019 )

  Întrebările pentru referendumul pe Justiție au fost anunțate! Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat că președintele a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendumul din 26 mai.

 • Iohannis a prezentat temele referendumului ( 4 Aprilie 2019 )

  România va avea parte de referendum! Președintele Klaus Iohannis a anunțat două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai, interzicerea OUG în domeniul infracțiunilor și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2