Date companie
 
 
 
 

Legea referendumului este constituțională dacă asigură participarea a 50% plus 1 din cei înscriși în liste

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Iulie 2012
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : ccr, referendum, USL, lovitura de teatru
 

Lovitură de teatru cu mai puțin de trei săptămâni înainte de referedumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Magistrații Curții Constituționale au decis că președintele suspendat poate fi demis doar dacă la vot vor veni cel puțin 9 milioane de români! Mai exact, Curtea a hotărât că referendumul este valabil doar dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul total de alegători. Astfel, la referendum, aproximativ patru milioane și jumătate de români ar trebui să voteze în favoarea demiterii, pentru ca Băsescu să-și piardă definitiv funcția.

prin telefon: EMIL BOC, membru PDL: "Astazi, practic, USL a primit o palmă de la CCR, spunandu-le foarte clar ca nu mai pot sa schimbe regulile jocului in timpul jocului si sa abuzeze de putere schimband functionarea institutionala a statului de drept."

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care a schimbat Legea referendumului. Prin modificarea adusă de Executiv, s-a revenit la forma inițială a legii, care prevedea că rezultatele votului unui referendum se validează cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenți la urne și nu al celor trecuți pe listele electorale. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, susține că referendumul se va desfășura în baza Ordonanței și nu a inițiativei legislative asupra căreia s-a pronunțat CCR. Decizia Curtii este definitivă și general obligatorie, astfel încât Guvernul trebuie acum să-și retragă ordonanța.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • OUG privind starea de alertă, constituțională ( 13 Mai 2020 )

  Victorie a Guvernului, la Curtea Constituțională! Magistrații constituționali au decis, cu majoritate de voturi, că Ordonanța de Urgență privind reglementarea regimului stării de alertă este constituțională.

 • Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier, neconstituțională ( 24 Februarie 2020 )

  O nouă lovitură de teatru pe scena politică! Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis.

 • Protest sindical la CCR ( 4 Decembrie 2019 )

  Un nou protest în Capitală! În fața Curții Constituționale au protestat, astăzi, aproximativ 100 de sindicaliști din Blocul Național Sindical. Aceștia au vrut să atragă atenția la OUG 79/2017, subliniind că peste 1 milion de salariați au fost afectați de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. 

 • Noile propuneri de interimari, respinse de președintele Iohannis ( 4 Octombrie 2019 )

  Premierul Viorica Dăncilă nu se lasă intimidată de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta numiri de noi miniștri. Ea a pregătit noi propuneri de miniștrii interimari și le-a înaintat către Palatul Cotroceni.

 • Consultări la Cotroceni, pe tema referendumului pe Justiție ( 4 Iunie 2019 )

  Președintele României, Klaus Iohannis a început discuțiile la Cotroceni cu partidele politice, pe tema referendumului pe Justiție. Șeful statului vrea să găsească soluții pentru implementarea rezultatelor referendumului.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2