Date companie
 
 
 
 

Sfârșit de mandat pentru Traian Băsescu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Decembrie 2014
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : traian basescu, mandat, Klaus Iohannis
 

Sfârșit de mandat pentru președintele jucător Traian Băsescu. De mâine, fotoliul de la Cotroceni va fi ocupat de Klaus Iohannis. Cei zece ani în care România a fost condusă de Traian Băsescu nu au fost lipsiți de evenimente. Mandatele sale au fost presărate cu suspendări, alianțe, despărțiri și o luptă continuă cu premierii Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, cu care a ajuns într-un război instituțional și politic. A câștigat mai întâi în fața lui Adrian Năstase, în 2004. În 2009 l-a învins pe Mircea Geoană, chiar dacă acesta din urmă își anunțase victoria după sondaje. În 2014 îi predă însă ștafeta, și o țară cu, susținea el, "opțiuni de dreapta", președintelui ales, Klaus Iohannis.

AMBIANTE

NATALIA MANOLESCU, reporter: "Traian Băsescu a fost președintele suspendat de două ori din funcție. El a reușit să întoarcă în favoarea sa miza acestor suspendări, deși contextul politic îi era total nefavorabil. S-ar putea spune că a fost reconfirmat în funcție de patru ori, dacă luăm în calcul și cele două suspendări, din 2007 și 2012."

Președintele a intrat în conflict cu Legislativul încă de la suspendarea din 2007. A cerut, prin referendum național, ca Parlamentul să aibă maxim 300 de membri și o singură Cameră. In ultimul an de mandat, însă, a ajuns să nu fie trecut pe lista invitaților la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului, condus acum de fostul său rival Călin Popescu Tăriceanu.

NATALIA MANOLESCU, reporter: "Un președinte altfel, cunoscut pentru băile de mulțime și pentru sloganurile celebre, cum ar fi "Sa trăiți bine" și ”De ce le e frică, nu scapă”. Multe din expresiile sale au fost îndelung comentate, cum ar fi ”Marea Neagră, lac rusesc” sau ”soluția imorală”.

Un deceniu care a însemnat și intrarea României în UE, dar nu a adus integrarea în spațiul Schengen sau ridicarea vizelor pentru America. Și aceasta deși președintele evoca axa Washington-Londra-București drept prioritate externă. Un punct important pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA este și amplasarea scutului la Deveselu. La început de mandat, Băsescu și-a propus o relație bună cu Rusia, dar atitudinea sa față de Moscova a fost marcată de inconstanță. În schimb el a pledat mereu cauza europeană a Chișinăului. De altfel, prima vizită externă a lui Traian Băsescu a fost la în Republica Moldova, în ianuarie 2005.

AMBIANTA

Traian Băsescu nu a ezitat să-și exprime, în campaniile electorale, de la tribuna Palatului Cotroceni, sau în emisiuni TV, opțiunea politică pentru o formațiune politică, susținerea sau dezacordul față de un candidat înscris în cursa electorală. Este mai ales cazul ultimei campanii, când a fost alături de Elena Udrea, candidatul PMP, partid în care este de altfel așteptat imediat după încheierea mandatului.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Traian Băsescu a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei ( 11 August 2020 )

  Lupta pentru fotoliul de primar al Capitalei se întețește! Dacă până acum își anunțaseră candidatura Gabriela Firea, Nicușor Dan și Călin Popescu Tăriceanu, a venit și rândul lui Traian Băsescu să intre în cursă.

 • Iohannis: România trebuie să ajungă din urmă media țărilor din UE ( 19 Iunie 2020 )

  România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din UE! Este declarația președintelui Klaus Iohannis după reuniunea prin videoconferință a Consiliului European. Două teme importante s-au discutat la întâlnire: bugetul multianual pentru perioada 2020 - 2027 și fondul de recuperare economică.

 • Klaus Iohannis cere revizuirea deciziei în privința lui Kovesi ( 5 Mai 2020 )

  Klaus Iohannis a reacționat, în cadrul unei declarații de presă, după decizia CEDO în privința Laurei Codruța Kovesi!

 • Saloanele, cabinetele stomatologice și muzeele, deschise din 15 mai ( 4 Mai 2020 )

  Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai însă, după această dată, țara noastră va fi în stare de alertă! Anunțul a fost făcut de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei noi declarații de presă.

 • Riscuri majore ( 23 Aprilie 2020 )

  Președintele Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă și avertizează că nu putem slăbi vigilența, întrucât țara noastră nu a ajuns încă la o plafonare a curbei infecției.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2