Trei dintre cei mai influenți senatori americani, au inclus România în agenda turneului european demarat în urmă cu o săptămână. Senatorii republicani, John McCain și Ron Johnson, și senatorul democrat Christopher Murphy, membri ai Comitetului pentru Relații Externe din Senatul Statelor Unite, s-au aflat sâmbătă și duminică în țara noastră, pentru a transmite mesajul SUA de susținere față de progresele înregistrate aici în domeniul militar și al indepedenței energetice, dar mai ales în lupta anticorupție. Pe lângă întîlnirile cu autoritățile de la București, congresmanii americani au acordat un triplu interviu ziariștilor de la Gândul, în care au atins câteva probleme nevralgice pentru România și întreaga zonă de Est și Sud-Est a Europei. Ei au remarcat slaba reacție a liderilor europeni și chiar a administrației Obama, față de ceea ce au numit agresiunea Rusiei în regiune.
JOHN MCCAIN, senator republican, S.U.A. “Nu cred că e nevoie să îi spun președintelui Obama cât de serioasă este situația, dar i-aș spune că, în opinia mea și a prietenilor noștri europeni, ar trebui să fie mult mai ferm decât a fost față de acțiunile lui Vladimir Putin”.
Oficialii americani au subliniat ca SUA, dar mai ales Europa trebuie să reinvestească fonduri în puterea militară a NATO și să relocheze inteligent resursele și capabilitățile militare ale Alianței din Vest către centrul și Estul Europei, pentru a contracara influența rusească. În plus, independența energetică față de Rusia, pe care McCain a numit-o „o benzinărie mafiotă care se dă drept țară”, devine prioritară, iar exploatarea gazelor de șist este un subiect de luat în calcul.
RON JOHNSON, senator republican, S.U.A. „Le-aș spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, amenințarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Și apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanță aceste obiective”.
Senatorii americani au mai spus că lupta anticorupție trebuie susținută în România și în Europa, pentru a permite astfel investitorilor să vină aici și astfel să spargă monopolul energetic rusesc. Republicanul John McCain a spus că restricționarea de către Parlament a anchetelor de corupție „afectează relația României cu SUA”, democratul Christopher Murphy a arătat că un Parlament care își protejează membrii de anchetele procurorilor este de neconceput în SUA și ar fi „luat în râs” la Washington. În ceea ce privește faptul că administrația Obama întârzie de un an și jumătate să nominalizeze un ambasador deplin la București, McCain a fost tranșant: „Ne este jenă!”.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, în vizită la bazele militare de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu! Marți, cei doi oficiali, împreună cu șeful Statului Major...
O monografie unică prin abordare și conținut a fost lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezența unui public numeros. 700 de pagini, 12.582 de absolvenți în perioada 1982-2024 și sute de învățători și profesori...
Șase foști ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în țara noastră au transmis, într-o scrisoare comună, că ”actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și își exprimă speranța...
Legendarul portar al echipei Steaua București, Helmuth Duckadam, supranumit ”Eroul de la Sevilla”, a încetat din viață, luni-dimineață, la Spitalul Militar din București. Fostul sportiv avea 65 de ani.
Ministerul Afacerilor Interne a primit zeci de sesizări de posibile incidente electorale. Au fost date mai multe avertismente și nu au lipsit nici amenzile. Printre neregulile constatate se numără și sfătuirea alegătorului cu cine să voteze.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019