Date companie
 
 
 
 

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Noiembrie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ziua, asistent, mondiala, diabet, covid
 

Este Ziua Mondială a Diabetului, o boală considerată drept una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI, marcată anul acesta sub genericul "Asistentul medical și diabetul". Astfel, este evidențiată importanța atribuțiilor avute de asistenții medicali specializați în cadrul echipelor medicale ce îngrijesc bolnavii de diabet. Educația terapeutică și sprijinul psihologic acordat suferinzilor sunt doar două dintre aceste atribuții. Diabetul zaharat este a șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume. La fiecare șase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare, iar persoanele cu diabet de tip 2 au o speranță de viață redusă cu 8,5 ani, în comparație cu restul populației. În țara noastră, prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are toleranță scăzută la glucoză, însemnând că este în stadiul de prediabet. Conform datelor centralizate de Federația Română de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, în februarie, 2020, la nivel mondial erau peste 460 de milioane de oameni diagnosticați cu diabet. Totodată, în România, la o populație de 14 milioane și jumătate de adulti, aproape 1.300.000 au această boală.

MONICA APOSTOL, reporter "Potrivit medicilor, persoanele cu diabet zaharat se numără printre cele mai vulnerabile în cazul bolii COVID-19. În multe cazuri, evoluția bolii este nefavorabilă și generează complicații ce pot fi mortale. Riscul de a face o formă severă de COVID-19 este extrem de ridicat la pacienții cu diabet care au si alte afecțiuni asociate, cum ar fi boli cardiovasculare, obezitate ori boală renală cronică."

Evoluția severă ține și de modul în care este controlat diabetul la acel moment. Fluctuațiile glicemice și complicațiile prost controlate scad abilitatea de aparare a organismului cand acesta se confruntă cu infecții, inclusiv cu infecții virale, precum cea cu noul coronavirus. În fața evidenței, este nevoie de măsuri ferme de stopare a flagelului, iar prevenția joacă un rol important. Vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind prevenția și depistarea precoce a diabetului. Legea are ca obiect si instituirea unor măsuri și mecanisme legale pentru conștientizarea, încurajarea și sprijinirea populației să adopte și să practice un stil de viață sănătos și responsabil, în vederea menținerii unei bune stări de sănătate pe toată perioada vieții. „Programul Național de Prevenție a Diabetului" se derulează de către casele de asigurări de sănătate județene, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București prin intermediul furnizorilor de servicii medicale în specialitatea medicină de familie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, medicina muncii, cabinetelor de medicină școlară sau a centrelor comunitare integrate din subordinea autorităților administrației publice locale. Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară în 14 noiembrie 1991, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și Federației Internaționale de Diabet.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2