Zeci de speologi din vechea gardă s-au întâlnit, sâmbătă, la Chișcău, în județul Bihor, la evenimentul ”Old Speo” organizat pentru celebrarea împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peșterii Urșilor și pentru a sărbători Ziua Europeană a Parcurilor Naționale.
ALIN MOȘ, director, Administrația Parcului Natural Apuseni ”Scopul unor astfel de evenimente, aici, este de a aduce oamenii mai aproape de frumusețile naturii și de a experimenta, într-o astfel de peșteră, și altfel de lucruri, în afară de faptul că venim să vizităm pur și simplu.”
Alături de cei peste 80 de speologi care au răspuns invitației organizatorilor s-a aflat și fostul miner Traian Curta, cel care, în urmă cu o jumătate de secol, a descoperit Peștera Urșilor, comoara speologică ascunsă timp de 15.000 de ani în măruntaiele muntelui.
TRAIAN CURTA, descoperitorul Peșterii Urșilor ”În 1975, aici, la Peștera Urșilor, era o carieră de marmură, unde, lucram și eu ca și miner, exploatând marmură de aci, în Germania, Ungaria. De la o împușcătură în front pe terasa asta, în partea stângă sus, în urma împușcăturii, s-a deschis o gaură. Am dat de o gaură de 30 de centimetri, prin care am văzut că se adâncește un gol. Nu știam cât e de adânc și am strigat pe un coleg, care era cu mine acolo. Mă, zic, adă frânghia de acolo și hai să vedem. Vreau să cobor în golul ăsta, să vedem ce e aici. Cum am ajuns jos, și m-am împiedicat într-un volum. Piatră n-o fost, zic, ce Dumnezeu e? Și era un craniu de urs!”
Practic, Traian Curta a fost primul om căruia i s-au dezvăluit secretele peșterii în care zăceau peste 140 de cranii de urs de cavernă, o specie dispărută de pe Pământ în ultima glaciațiune.
TRAIAN CURTA, descoperitorul Peșterii Urșilor ”M-am dus până am ajuns la un lac mai mic și reflecta lumina de la lanternă în lac. N-am știut ce adâncime are și l-am ocolit încet și am luat-o încet, înainte, înainte, până am ajuns unde-i sala mare acuma. Uitându-mă în stânga, în dreapta, nu știam la ce să mă uit. Apa aia, frumusețea asta cu bogățiile de formațiuni. Zic, aici e o minune! Cineva o făcut aici ce-o lucrat așa ceva, că n-o știut nimeni.”
După descoperire, fostul miner și-a dedicat viața Peșterii Urșilor. S-a opus cu vehemență dinamitării locului, așa cum cereau șefii de la acea vreme ai carierei de marmură, și a devenit paznicul peșterii. Reuniți și pentru a marca Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, al cărei slogan, anul acesta, este ”Împreună pentru natură!”, participanții au avut parte și de un program muzical special, în Sala ”Racoviță” a Peșterii Urșilor.
(AMBIAȚĂ MUZICALĂ)
După cinci ani de la momentul la care a fost dezvăluită lumii, în 14 iulie 1980, Peștera Urșilor a fost deschisă pentru vizitare. De atunci, mii și mii de persoane vizitează, anual, fostul adăpost al urșilor de cavernă, în care domnesc stalactite și stalagmite de o frumusețe aparte. A treia ediție a evenimentului ”Old Speo” a fost organizată de Asociația ”Semințe pentru viitor”, în parteneriat cu Parcul Natural Apuseni.
Preparate tradiționale din 15 țări, momente culturale asiatice și ateliere, la Asian Food Fest, organizat în Parcul Titan din București! Potrivit organizatorilor, la Asian Food Fest, vizitatorii pot degusta sute de preparate tradiționale, din Japonia...
Tragedie rutieră pe DN19, în zona localității Tămășeu, județul Bihor. Vă avertizăm că urmează informații și imagini cu impact emoțional. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a murit și o tânără de 26 de ani a fost rănită grav, după ce autoturismele pe care le conduceau s-au ciocnit. Fiecare dintre ei era singur în mașină. La sosirea salvatorilor, bărbatul era încarcerat.
O țară mai curată și un mediu sănătos înseamnă în primul rând un aer mai curat. De aceea, campaniile de împădurire sunt foarte importante iar proiectele în acest sens sunt în plină desfășurare în județul Bihor.
Ceremonii militare și religioase, organizate de Ziua Forțelor Terestre! În fiecare an, pe 23 aprilie, când este prăznuit Sf. Gheorghe, este celebrată și Ziua Forțelor Terestre. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, este socotit patronul spiritual...
Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019