Date companie
 
 
 
 

A fost lansat studiul ”Capitalul Privat Românesc”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Martie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : firme, capital, privat, straine, studiu, romanesc
 

Evoluția ponderii capitalului privat românesc în economie, în studiul ”Capitalul Privat Românesc”, lansat astăzi! Evoluția este analizată din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al numărului de companii, al capitalului propriu și al activelor. De asemenea, ia în calcul diferența dintre profibilitatea, îndatorarea și productivitatea companiilor cu capital românesc, față de cele străine, precum evoluția acestor indicatori. Analiza scoate în evidență modul discriminator în care sunt tratate de autorități firmele cu capital românesc, comparativ cu cele cu capital străin.

CRISTIAN PÂRVAN, președinte P.I.A.R.O.M. ”Multinaționalele, prin programe, prin finanțări, prin piață, reușesc să crească participarea lor la cifra de afaceri a capitalui româniei în defavoarea capitalului autohton, care nu are sprijin din nici o parte. Pur și simplu, toată lumea îl hăituiește pe unde poate, declarând în acelaași timp public că îl sprijină.”

A VI a ediție a studiului Capitalul Privat Românesc realizat de Ziarul Financiar, cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni, mai arată că firmele cu capital privat romanesc sunt de doua ori mai profitabile față de cele straine, dar trage și un semnal de alarmă referitor la capitalul românesc, care pierde teren. Firmele cu capital privat romanesc au o profitabilitate de 6,7% în 2017, calculată ca raport între rezultatul net și cifra de afaceri, față de o profitabilitate de 3,7% a firmelor straine în 2017. Companiile romanesti au pierdut 1% din ponderea lor in economie in 2017, ajungand pana la 45%, în timp ce firmele străine și-au majorat ponderea, de la 50, la 51%. Firmele românești au circa 1,2 milioane de angajați, față de 2,5 milioane de angajați la firmele straine. Totodată, firmele românești au o productivitate a muncii de 240.000 de lei/an, pe când cele străine înregistrează o productivitate de circa 500.000 de lei/an. În urma analizei, rezultă un paradox, generat de faptul că, deși companiile cu capital privat străine au crescut cu 14 la sută la nivelul cifrei de afaceri totale, declarând afaceri de aproape 7 miliarde de lei în 2017, profitabilitatea lor este la mai puțin de jumătate față de cea a companiilor românești. Explicația ar sta în faptul firmele străine au declarat pierderi foarte mari și un profit scăzut.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2