Date companie
 
 
 
 

Am intrat în Postul Paștelui, cel mai aspru post rânduit de Biserica Ortodoxă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Februarie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : biserica, post, paste, traditii, mantuitorul, Iisus, religia
 

A început cel mai lung și cel mai aspru post rânduit de Biserica Ortodoxă: Postul Paștelui!

NATALIA MANOLESCU, reporter "Postul Sfintelor Paști durează șapte săptămâni și evocă postul de 40 de zile ținut de Iisus Hristos în pustietate, înainte de începerea misiunii Sale mântuitoare. În această perioadă, nu se consumă produse animale, carne, lapte, ouă, brânză, ci doar hrană vegetală. În postul Paștelui sunt două dezlegări la pește: de Bună Vestire și de Florii!"

Preoții îi îndeamnă pe credincioși să nu se gândească la post doar ca la abținerea de la consumul alimentelor de dulce, ci să ia în considerare și partea spirituală, asta însemnând rugăciunea și faptele bune. În unele zone din țară, începutul postului Paștelui este marcat de tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. După ultima cină de dulce, gospodinele spală bine vasele în care s-a pregătit mâncarea și, în următoarele 40 de zile, vor fi folosite doar pentru prepararea bucatelor de post.

VOX  "Înainte de Paște spălăm cu leșie pentru că este un foarte bun degresant și pe deasupra este și dezinfectant."

O altă tradiție păstrată în unele sate este purtarea doliului pentru moartea Mântuitorului. Astfel, timp de 40 de zile oamenii umblă îmbracați în straie negre.  În Vrancea, în pragul Postului Mare, gospodinele pregătesc "poale-n brâu", o plăcintă specifică zonei. Bunica Elvira respectă cu evlavie această tradiție.

AMBIANȚĂ "Asta-i plăcinta poale-n brâu. Ia de aici, pui aici, una după alta. Asta las-o așa și ia următoarea."

AMBIANȚĂ "- Ce mâncați în post? - Prune, facem compot. Fasole, cartofi, de astea, așa."

VOX "Așa m-a învățat mama de mică. Ne-a învățat că cel mai bine e să ținem post pentru sănătate, pentru spor în casă, pentru ferirea de necazuri și probleme."

Din plăcintele bunicii Elvira mănâncă toți copiii și nepoții, dar numai după ce se dă de pomană pentru sufletul morților.

NATALIA MANOLESCU, reporter "Potrivit ultimului studiu privind religiile în lume, creștinii reprezintă peste 30% din populația globului, dintre care doar 12% sunt ortodocși. Religia musulmană se situează pe locul 2, reprezentând 23 la sută din populația lumii. România este considerată țară ortodoxă, cu peste 80% din populație de această religie, iar mai puțin de 5% dintre români sunt romano-catolici."



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2