Date companie
 
 
 
 

Aniversare în industria petrolului, la Ploiești

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Aprilie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ploiesti, aniversare, monument, petrol, rafiarii
 

Moment aniversar la Ploiești! S-au împlinit 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din România și din lume. Cu această ocazie, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești a fost dezvelit un monument dedicat fraților Mehedințeanu, fondatorii rafinăriei.

MIRCEA COSMA, președinte, Societatea ,,Mihai Viteazul” "Este o mândrie națională, o mândrie europeană și mondială pentru noi romanii. ...Dezvelim astăzi acest monument al fraților Mehedințeanu ca un omagiu pe care generația mea îl aduce celor care au făcut ceva pentru România Mare."

Frații Marin și Teodor Mehedințeanu au început construcția rafinăriei din Ploiești la sfârșitul anului 1856 și au finalizat-o în primăvara lui 1857. A fost, practic, începutul industriei prelucrătoare a țițeiului. Și asta după ce în 1840, tot la noi a fost construită prima sondă de petrol din lume. Rafinăria fraților Mehedințeanu avea o capacitate de prelucrare de 7,5 tone pe zi, ceea ce însemna mai mult de 10 ori decât putea să producă România în acel moment. Grație rafinăriei, Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.

IULIAN IANCU, președinte, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților "De atunci și până acum, tradiția de petrol și gaze a României, a așezat, prin industria de petrol și gaze Romania pe harta economică mondială.... valorificarea acestei resurse este obiectiv strategic de importanță națională."

Aula Universității-Petrol Gaze din Ploiești a găzduit un simpozion dedicat fraților Mehedințeanu, la care au participat oficialități din țară și din străinătate, autorități prahovene, profesori universitari, studenți români și străini.

ECATERINA ANDRONESCU, fost ministru al Educației "O țară nu se poate dezvolta fără ingineri. Suntem aici să sărbătorim o profesie fără de care țara nu poate să crească și să creeze pentru cetatenii ei confortabilul din viața noastră de fiecare zi."

Acesta a fost primul eveniment din seria manifestărilor incluse în proiectul “Prahova 2017 – Capitala Mondială a Petrolului” care se va derula până în luna octombrie, atât în județul Prahova, cât și în București și Constanța.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Crucea Roșie Română împlinește 145 de ani ( 4 Iulie 2021 )

  145 de ani de Crucea Roșie! Aniversarea a fost marcată, în Capitală, de o expoziție fotografică în fața Spitalului Colțea, care reprezintă o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizației. Totodată, voluntari ai Crucii Roșii au desfășurat activități specifice organizației, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

 • „Ceasuri de folclor”, cu Elena Gheorghe și Mărioara Man Gheorghe ( 5 Iunie 2021 )

  Îndrăgita artistă, Elena Gheorghe, pentru prima oară într-o emisiune de televiziune, după o lungă absență! Și unde altundeva, dacă nu la Favorit TV, în emisiunea "Ceasuri de folclor", prezentată...

 • Scenografa Mirela Constantin, sărbătorită în platoul „Start Show România”, la Național TV ( 29 Aprilie 2021 )

  Aniversare cu surprize, în echipa Start Show România! Mirela Constantin, scenografă și dansatoare în cadrul HC Dance, a fost sărbătorită de colegii chiar în platoul emisiunii.

 • Oana și Mișu, trei ani de „Matinal Efervescent”, la Național FM ( 16 Aprilie 2021 )

  Aniversare cu surprize, la Național FM! Efervescenții Oana Paraschiv și Mihai Găinușă sărbătoresc, astăzi, 3 ani de matinal. Oana și Mișu sunt cei care vă dau trezirea, în fiecare dimineață, de luni...

 • Postul de televiziune Favorit TV a împlinit 16 ani ( 15 Decembrie 2020 )

  Zi de sărbătoare în familia Centrului Național Media! Postul de televiziune Favorit TV, adresat iubitorilor de muzică populară românească, împlinește, astăzi, 16 ani! Încă de la debut, televiziunea Favorit a fost alături de dumneavoastră cu emisiuni de suflet, artiști de seamă, muzică populară din toate zonele țării și tradiții și obiceiuri românești.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2