Date companie
 
 
 
 

Aniversare în industria petrolului, la Ploiești

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Aprilie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ploiesti, aniversare, monument, petrol, rafiarii
 

Moment aniversar la Ploiești! S-au împlinit 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din România și din lume. Cu această ocazie, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești a fost dezvelit un monument dedicat fraților Mehedințeanu, fondatorii rafinăriei.

MIRCEA COSMA, președinte, Societatea ,,Mihai Viteazul” "Este o mândrie națională, o mândrie europeană și mondială pentru noi romanii. ...Dezvelim astăzi acest monument al fraților Mehedințeanu ca un omagiu pe care generația mea îl aduce celor care au făcut ceva pentru România Mare."

Frații Marin și Teodor Mehedințeanu au început construcția rafinăriei din Ploiești la sfârșitul anului 1856 și au finalizat-o în primăvara lui 1857. A fost, practic, începutul industriei prelucrătoare a țițeiului. Și asta după ce în 1840, tot la noi a fost construită prima sondă de petrol din lume. Rafinăria fraților Mehedințeanu avea o capacitate de prelucrare de 7,5 tone pe zi, ceea ce însemna mai mult de 10 ori decât putea să producă România în acel moment. Grație rafinăriei, Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.

IULIAN IANCU, președinte, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților "De atunci și până acum, tradiția de petrol și gaze a României, a așezat, prin industria de petrol și gaze Romania pe harta economică mondială.... valorificarea acestei resurse este obiectiv strategic de importanță națională."

Aula Universității-Petrol Gaze din Ploiești a găzduit un simpozion dedicat fraților Mehedințeanu, la care au participat oficialități din țară și din străinătate, autorități prahovene, profesori universitari, studenți români și străini.

ECATERINA ANDRONESCU, fost ministru al Educației "O țară nu se poate dezvolta fără ingineri. Suntem aici să sărbătorim o profesie fără de care țara nu poate să crească și să creeze pentru cetatenii ei confortabilul din viața noastră de fiecare zi."

Acesta a fost primul eveniment din seria manifestărilor incluse în proiectul “Prahova 2017 – Capitala Mondială a Petrolului” care se va derula până în luna octombrie, atât în județul Prahova, cât și în București și Constanța.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • 15 ani de Favorit TV ( 15 Decembrie 2019 )

  Sărbătoare mare, la Favorit TV, care împlinește, astăzi, 15 ani! Și cum poate sărbători altfel, televiziunea cântecelor noastre, decât cu un maraton de muzică autentică românească, dans și voie bună! Sunt 15 ani de când...

 • La ceas aniversar! S-au împlinit 60 de ani de la înființarea secției de Autovehicule Rutiere ( 12 Decembrie 2019 )

  Moment aniversar la Universitatea Politehnică București! Se împlinesc 60 de ani de la înființarea specializării Autovehicule Rutiere. La eveniment au participat peste 150 de foști studenti și dascăli ai acestei prestigioase unități de învățământ. Rând pe rând actuali și foști profesori au vorbit despre importantă înființării acestei facultăți pentru dezvoltarea industriei de construcții de autoturisme din țară noastră.

 • Corina Chiriac, la ceas aniversar ( 26 Octombrie 2019 )

  Sărbătoare în familia Național TV! Realizatoarea emisiunii 'Opriți Timpul', marea noastră artistă Corina Chiriac a împlinit o vârstă rotundă. Corina Chiriac a marcat, de asemenea, și 50 de ani de carieră. 

 • Octavian Ursulescu, petrecere aniversară la împlinirea a 72 de ani ( 19 Iulie 2019 )

  Petrecere surpriză la aniversarea a 72 de ani de viață! Cel mai iubit prezentator de spectacole, Octavian Ursulescu, este nu doar un cronicar muzical valoros, dar și un interlocutor alături de care ai putea sta la povești ore în șir.

 • Arme letale, deținute ilegal de un bărbat din Ploiești ( 17 Iulie 2019 )

  Patru arme letale și peste 1.600 de elemente de muniție deținute ilegal au fost ridicate de polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române! Oamenii legii au descins în județul Prahova în cadrul unui dosar penal...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2