Date companie
 
 
 
 

Bugetarii se plâng de scăderea salariilor și se pregătesc de proteste

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Februarie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : proteste, salarii, sindicate, scadere, bugetari, contributii, angajat
 

Răbufnesc nemulțumirile în rândul bugetarilor, după ce fluturașul de salariu a arătat o scădere a lefurilor în condițiile aplicării noilor reglementări salariale. Angajații au constatat că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a avut drept rezultat diminuarea veniturilor salariale. Mai mult, potrivit președintelui Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu, unii angajați cu studii medii au ajuns să câștige cât cei cu studii superioare, situație care a creat o stare de tensiune. Atunci când oamenii primesc un salariu mai mic, dar volumul de muncă este același, este normal să apară nemulțumiri și să se ajungă și la proteste în stradă. Prin urmare, angajații din sistemul de stat ar putea organiza proteste în perioada următoare.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Bugetarii se așteptau anul acesta la o creștere salarială de 25%. În schimb, au constatat că sala vaniturile salariale au suferit scăder între 5% și 40%. Cei mai afectați de noua Lege a Salarizării sunt angajații din Educație, Sănătate, Poliție și Justiție."

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, într-un interviu pentru ziare.com, că cel putin o treime dintre bugetari și mulți angajați ai firmelor mici și mijlocii vor avea salarii micșorate ca urmare a revoluției fiscale. Acesta spune că pentru bugetarii cu funcții de conducere se poate ajunge la un venit mai mic cu până la 1.500 de lei, iar pentru funcționarii obișnuiți, pierderea poate fi între 300 și 700 de lei. Hossu a mai spus că situația diminării veniturilor salariale este urmarea corelarii celor trei elemente: legea de salarizare, ordinul de ministru pentru reglementarea sporurilor și transferul de taxe. Referitor la nemulțumirea sindicaliștilor privind scăderea salariilor, potrivit news.ro, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că el cunoaște sindicatele de aproape 30 de ani și i s-ar părea chiar nepotrivit ca acestea să fie mulțumite, pentru că atunci liderii lor n-ar mai fi de folos pentru breasla lor. Vosganian susține că știrea corectă este că salariile bugetarilor cresc și doar în cazul a două-trei procente există probleme. În 2016, efortul bugetar pentru salarii a fost de 57 de miliarde de lei, în 2017 - 70 de miliarde de lei, iar în 2018 se vor cheltui peste 80 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă în doi ani o creștere în nominal de circa 40% a completat parlamentarul ALDE. Este un efort considerabil, care arată că per ansamblu salariile vor avea o mare creștere. În orice caz, mult mai mare decât ritmul inflației, a mai comentat acesta.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2