Date companie
 
 
 
 

Când ieșim la pensie?

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pensionare, varsta
 

Continuă controversa în privința prelungirii vârstei de pensionare! După ce ieri vicepremierul Raluca Turcan a declarat într-o conferință de presă, că Executivul nu exclude să introducă posibilitatea creșterii opționale a vârstei de pensionare la 70 de ani, astăzi, într-o discuție telefonică cu un reporter al televiziunii noastre a precizat că „nu s-a pus nicio secundă problema obligativității”, și că însemna doar crearea unui cadru legal pentru cei care vor să muncească mai mult. Totodată, Ludovic Orban a spus că anunțul vicepremierului e o temă pusă în discuție prin care, după vârsta de pensionare, anumite categorii de oameni să poată lucra fără să fie condiționați de decizii administrative. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că o eventuală creștere a vârstei de pensionare ar avea un impact mai mare în sistemul public decât în cel privat. Analistul economic Mircea Coșea a făcut o paralelă cu ce se întâmplă în Uniunea Europeană.

prin tel: prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA

analist economic

"Vârsta de pensionare este reglementată în Uniunea Europeană, la 64, 65 de ani, există probleme cu bugetul, există probleme de acumulare la bugetul de pensii si la bugetul de stat si atunci e mai comod să ridici vârsta de pensionare. Aceasta raportare a varstei de pensionare se raporteaza la durata mediei de varsta, cel care a lucrat sa aiba o anumita speranta de viata. La noi media de viață fiind mai mica, e un calcul contabil, sacrifici de fapt perioada in care ei s-ar putea bucura de o viata mai linisita."

Profesorul Mircea Coșea a analizat și posibilele categorii afectate de această dezbatere.

prin tel: MIRCEA COȘEA, analist economic
"Creezi un decalaj în sensul în care tineretul bine calificat va ramane pe dinafară pentru ca posturile sunt blocate de cei cu varste mai inaintate, mai ales in invatamantul universitar, in mediul academic."

Și Mihai Fifor a afirmat, că scenariul pensionării la 70 de ani și creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 sunt un cadou oferit de PNL business-urilor private. Social-democratul a precizat, de asemenea, că nu este posibilă creșterea vârstei de pensionare, deoarece speranța de viață în România este de 75 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au născut mai mulți copii, vârsta de pensionare s-a redus cu câte doi ani pentru fiecare copil. Începând de la al patrulea copil, vârsta de pensionare se scade cu câte un an. O condiție este aceea ca femeile să fi crescut copiii până la vârsta de 16 ani.


Când ieșim la pensie?

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Îmbrânceli la bursa locurilor de muncă din Ploiești ( 26 Februarie 2014 )

  Îmbrânceli pentru un loc de muncă, la Ploiești! Sute de șomeri au așteptat ore în șir sã ajungã sã vorbeascã cu angajatorii, la Bursa locurilor de muncă. În momentul în care s-au deschis ușile, disperați, oamenii nu au mai ținut cont de nimic și au fost la un pas sã se calce în picioare. Evenimentul a reunit 34 de agenți economici, care au pus la bătaie 767 de locuri vacante. Mulți dintre șomerii veniți la târg au peste 40 de ani...

 • Atacată de Traian Băsescu în scandalul pensionării soțului, Mariana Cîmpeanu dă vina pe presă ( 20 Februarie 2014 )

  Aflată în centrul scandalului privind pensionarea soțului, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu reacționează acuzând presa de denigrarea ei și a familiei și amenință cu judecata. Cîmpeanu susține că soțul său a fost diagnosticat, printre altele, cu cancer și Parkinson și că divulgarea datelor s-a făcut ilegal. "Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic și nesusținut de dovezi concrete, și își propune...

 • Barbatul care si-a dat foc, in fata Palatului Cotroceni, spune ca i s-a cerut spaga pentru pensionare ( 10 Iunie 2011 )

  Petre Murjan, maiorul în rezervă, în vârstă de 59 de ani, care și-a dat foc, miercuri, în fața Palatului Cotroceni, susține că i s-a solicitat o șpagă de 2000 de euro pentru a se putea pensiona. Mai mult, acesta spune că a depus petiții, în acest sens, atât la președinție, cât și la MApN, însă nu a primit niciun răspuns. În replică, purtătorul de cuvânt al MApN a declarat că Petre Murjan va fi dat în judecată pentru declarații calomnioase.

 • Val de cereri de pensionare anticipată ( 4 Ianuarie 2011 )

  Peste o sută de persoane din Constanța au stat, luni, la coadă pentru a depune dosarele de pensionare anticipatã. Oamenii au luat cu asalt ghișeele Casei de Pensii, în condițiile în care, până la sfârșitul anului 2010, pensionarea înainte de termen a fost suspendată de Guvernul Boc.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2