Date companie
 
 
 
 

Circa 50% dintre tinerii români vor să plece din țară, pentru o viață mai bună

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Februarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : masuri, tineri, strainatate, migratie, studiu
 

Jumătate dintre tinerii români vor să migreze în altă țară. Potrivit sondajelor realizate de Centrul de Studii pentru Migrație, circa 50 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate. Totodată, procentul celor care vor să plece peste hotare încă din timpul facultății este de circa 48%. Principalul motiv care îi determină pe tineri să-și părăsească țara în care s-au născut îl reprezintă câștigurile mai mari pe care le pot obține muncind în străinătate.

VOX "- Te-ai gândit vreodată, ca în viitor, să pleci? - Da, probabil că da, când o să termin studiile. De ce? Salarii mai mari."

VOX "- Ce te-a făcut să rămâi aici sau ce te va face să pleci, dacă te vei hotărî pe viitor? - Aș avea motive, din lipsă de bani acum n-am putut să plec și apoi, tot așa, pentru salarii mai mari."

Sunt, însă, și tineri care nu cochetează cu ideea de a pleca în străinătate.

VOX "- Te-ai gândit vreodată să-ți faci studiile în afara țării sau să pleci din țară? - Am avut oarecum ideea, dar nu prea sunt de acord fiindcă eu deja am trăit vreo 4 ani în Italia, și nu mă simt acasă în străinătate și nu, nu sunt de acord."

Specialiștii atrag atenția că fenomenul de migrație a tinerilor nu este ireversibil și că autoritățile mai au încă timp să ia măsuri pentru a-i ține în țară.

DUMITRU SANDU, director, Centrul de Studii pentru Migrație "Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă fortă de muncă, acolo sunt o groază de oportunități."

BIANCA ROTARU, reporter ”Statisticile referitoare la migrația tinerilor români sunt alarmante. Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, țara noastră ocupă primul loc, la nivel european, în ceea ce privește numărul tinerilor care locuiesc deja în străinătate.”


Circa 50% dintre tinerii români vor să plece din țară, pentru o viață mai bună

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Măsuri speciale pentru examene, în școlile din Sectorul 4 ( 25 Mai 2020 )

  Măsuri speciale în școlile din Sectorul 4 al Capitalei, în vederea susținerii de către elevi a examenelor naționale, care încep săptămâna viitoare! Astfel, în toate cele 13 licee și 26 de școli gimnaziale de pe raza...

 • Prima slujbă religioasă, în starea de alertă ( 17 Mai 2020 )

  După două luni de interdicție la biserică, iată, credincioșii au putut participa la prima Sfântă Liturghie de după ridicarea stării de urgență. Conform măsurilor stabilite de autoritățiile laice și religioase, slujbele au fost organizate...

 • Relaxare totală, în Parcul Herăstrău ( 17 Mai 2020 )

  Aglomerație în Parcul Herăstrău din București, în primul weekend de la momentul intrării în starea de alertă. Însă, de respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului nici n-a mai fost vorba.

 • Se vor redeschide terasele, dar nu se știe când ( 14 Mai 2020 )

  Antreprenorii din sectorul HoReCa, unul dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, cer o clarificare din partea autorităților cu privire la data exactă și normele de redeschidere a teraselor. Ca măsuri de protecție...

 • Singurătatea îi afectează cel mai mult pe tinerii adulți ( 8 Mai 2020 )

  Sentimentul de singurătate se simte accentuat în rândul tinerilor! Potrivit unui studiu făcut de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, aproximativ 20% dintre persoanele cu vârsta sub 35 de ani se simt singure din cauza restricțiilor de circulație instituite în Europa. Astfel, 20% dintre persoanele sub 35 de ani se simt singure, comparativ cu doar 4% înainte de epidemie.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2