Cod galben de caniculă și disconfort termic în toată țara! Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, valul de căldură se intensifică, până joi, inclusiv. În toate județele țării, temperaturile vor și chiar depăși 38 de grade Celsius la umbră, iar indicele de temperatură-umezeală va trece de pragul critic de 80 de unități. Temperatura resimțită de corpul uman poate să ajungă, însă, până la 50 de grade. Efectul este resimțit, în special, de persoane cu o stare de sănătate precară și de vârstnici. De altfel, în toată țara, serviciile de urgență sunt suprasolicitate.
AMBIANȚĂ ”- Ce ați pățit? Vi s-a făcut rău de la căldură? - Nu știu. Eram la rând la Electrica, am căzut jos, nu știu.”
Persoanele care își desfășoară activitatea în aer liber, fac față cu greu arșiței.
VOX ”- Mai puteți? - Mai putem! - Câtă apă ați băut azi? - Trei litri.”
VOX ”- Câtă apă ai băut până acum? - Dacă îți spun nu o să crezi! 20 de litri!”
VOX ”- Din intersecția asta, ești cel mai fericit. Ai apă la discreție! - Da, ne dă apă firma. - Câtă apă ai băut de dimineață? - Vreo 3 sticle.”
Nopțile vor fi, de asemenea deosebit de călduroase, în condițiile în care mercurul din termometre va oscila în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Potrivit ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, echipajele medicale sunt pregătite să intervină 24 de ore, din 24, atunci când sunt solicitate.
prin telefon: NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătății ”Serviciile de ambulanță sunt alertate, monitorizăm solicitările pentru a face față tuturor.”
Până la sfârșitul săptămânii, atunci când temperaturile vor scădea ușor, pentru a preveni efectele caniculei asupra organismului, puteți urma câteva sfaturi ale medicilor.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Pe vreme caniculară, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, între orele 11.00 și 18.00. Pentru o hidratare optimă a organismului, este indicat să beți cel puțin doi litri de lichide pe zi și să consumați fructe și legume proaspete. În plus, trebuie să evitați consumul de alcool, dar și băuturile care conțin cofeină.”
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
Val de avalanșe, în zona Bâlea din munții Făgăraș! Conform specialiștilor de la Avalanșe în Carpați, valurile de zăpadă sunt de dimensiuni mici și medii. ”În urma încălzirii accentuate și a ploilor din ultimele zile au fost semnalate...
Risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Rodnei, până luni-seară! Conform avertizării transmise de meteorologi, din cauza stratului nou de zăpadă, se pot produce avalanșe de dimensiuni mici și medii, însemnând...
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019