Furtunile au făcut ravagii, duminică la prânz, în județele Arad, Bihor, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj și Sibiu, chiar și în zonele aflate sub avertizare de cod portocaliu de caniculă. De exemplu, în Timișoara, duminică la prânz erau 22 de grade Celsius. În restul țării, canicula s-a făcut simțită cu temperaturi de până la 60 de grade Celsius la soare, în jur de 39 de grade la umbră și disconfort termic accentuat. Meteorologii au împrospătat avertizările de cod portocaliu și, acum, șase județe sunt vizate de atenționare, dar este posibil să fie emis un cod roșu de caniculă. Românii suportă greu căldura sufocantă. Puțini au fost cei care au îndrăznit să iasă din case, iar cei care au făcut-o s-au pregătit bine să înfrunte canicula.
VOX "- E greu, dar ne obișnuim. - V-ați acoperit capul? - Da, bineînteles, am tensiune și de asta."
VOX "- Cam greu, dar, dacă bem apă, nu avem probleme. - Capul acoperit? Da, sigur că e acoperit."
În condiții de temperaturi ridicate și în lipsa aerului condiționat, mijloacele de transport în comun s-au transformat în adevărate cuptoare, iar mulți oameni au preferat să le evite.
VOX "- Am venit numai până aici. - Și cum e aerul? - Cum să fie, sufocant! E cald, e cald!"
Chiar și în condițiile în care și-au luat măsuri de protecție, unii nu au rezistat caniculei și au leșinat în stradă. Potrivit șefei Serviciului de Ambulanță București Ilfov, medicul Alis Grasu, organismul reacționează diferit la temperaturile foarte ridicate, copiii, vârstnicii și persoanele cu probleme de sănătate, fiind grupele cu cel mai ridicat risc de îmbolnăvire în zilele canciulare. De altfel, medicul le recomandă acestora să evite să iasă din casă în timpul zilei. Pentru ca temperatura corpului să nu crească peste 37 de grade Celsius, oamenii sunt sfătuiți să facă mai multe dușuri pe zi, să poarte haine lejere și să-și acopere capul, dacă ies pe stradă. De asemenea, se recomandă un consum corespunzător, de lichide, iar în hrana zilnică să predomine fructele și legumele.
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
Controverse privind decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, referitor la verificarea capacității de a conduce, în cazul șoferilor care sunt depistați sub influența drogurilor! Conform Înaltei Curți, este necesar să se constatate...
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
Vremea se încălzește, dar nu scăpăm de ploi. Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, la nivelul întregii țări, iar cantitățile de precipitații vor fi însemnate și vor fi însoțite...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019