Magazinele cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați ar putea fi mutate la marginea orașelor! Cel puțin asta vrea Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, iar demersul către Guvern a fost deja inițuat. Dacă solicitarea Asociației va fi acceptată de Executiv, limitarea ar afecta hipermarket-urile, dar și lanțurile de supermarket-uri care s-au extins pe suprafețe mai mari de 1.000 de metri.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Potrivit documentului transmis Executivului de către reprezentanții Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, unul dintre efectele negative ale existenței marilor magazine în orașe este creșterea gradului de dependență a producătorilor români de marile rețele străine de retail. În aceeașu categorie intră și creșterea presiunii asupra prețului de cost al alimentelor."
Din punctul de vedere al Asociației, un alt efect negativ se vede în diminuarea suprafețelor de depozitare și comercializare en gros și cu amănuntul ale firmelor cu capital românesc. De asemenea, creșterea galopantă a dependenței pieței de consum de produse străine, corelat cu dispariția treptată a producătorilor agricoli și a industriilor conexe este un fenomen care sugrumă economia națională. Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România reprezintă interesele a 34 de companii și are o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de euro, 5.500 de angajați și o flotă de 3.600 de autovehicule. În plus, are 45.000 de clienți și asigură distribuția bunurilor de larg consum pe teritoriul național. Potrivit datelor statistice, piața distribuției tradiționale din România, în care evoluează 150 de companii de distribuție, se ridică la circa 3 miliarde de euro, cu o cotă de 45% din total pieței de bunurilor de larg consum. În ultimii ani, afacerile cumulate ale celor 150 companii de distribuție au crescut gradual.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de premier.
Românii ar putea să nu vadă nicio diferență în facturi după eliminarea plafonării, dar sunt sfătuiți să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piață și să o aleagă pe cea mai redusă. Este sfatul transmis de ministrul Energiei...
Guvernul a prezentat un pachet amplu de investiții care vizează mai multe domenii cheie. Cea mai mare finanțare, în valoare de 5 miliarde de euro, va veni de la Banca Europeană de Investiții și va fi folosită pentru finalizarea șantierelor de autostrăzi.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019