Date companie
 
 
 
 

Comunitatea bulgară din Târgoviște a sărbătorit Paștele Cailor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : targoviste, bulgari, dansuri, pastele, comunitate, cailor, tudorita, konceta, figurine, aluat
 

Obicei vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie de comunitatea bulgară din Târgoviște! Este vorba de Paștele Cailor sau Tudorița, sărbătoare prezentă în calendarul primei săptămâni din Postul Paștelui. Dintr-un aluat special, gospodinele pregătesc figurine, ce reprezintă calul, numite konceta, după care merg la biserică pentru a le sfinți. Femeile au împărțit figurinele, iar bărbații le-au rupt în două părți egale, jumătate pentru ei, cealaltă jumătate pentru cai.

VOX "Le dăm la cai, mâncăm și noi, pentru sănătate."

VOX "Este un semnal că a venit primăvara, este un semnal că putem să începem munca pământului."

Localnicii sărbătoresc Paștele Cailor, de multe generații. Obiceiul a fost înterupt doar în perioada comunistă, atunci când mulți cai au fost confiscați.

VASILE COSTACHE, președinte, Asociația Bulgarilor-Târgoviște "El este un obicei foarte vechi, cu care au venit străbunii noștri. Nu de anvergura aceasta, dar era făcut cu credință."

Cel mai așteptat moment a fost întrecerea de îndemânare.

AMBIANȚĂ "Ăștia nu-s caii verzi pe pereți ai lui Smily, ăștia sunt caii noștri, frumoși!"

Paștele Cailor s-a încheiat cu un spectacol de dansuri și cântece bulgărești.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Distracție în pași de swing ( 9 Mai 2018 )

  După o zi încărcată la serviciu, puțini români mai au energia necesară să facă puțină mișcare. Și asta deși specialiștii recomandă minimum 20 de minute de exerciții fizice, zilnic. Pentru cei care conștientizează însă această necesitate, ofertele sunt variate. O opțiune care revine la modă o reprezintă cursurile de swing.

 • O întreagă familie a murit într-un accident produs la Filipeștii de Târg ( 4 Decembrie 2017 )

  Accident cumplit în județul Prahova! O tânără, soțul ei și copilul lor au murit, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un tir. Tragedia s-a produs duminică seara, pe DN72 Ploiești-Târgoviște, în apropiere de localitatea...

 • Imagini de senzație de la o nunta tradițională recreată în cele mai mici detalii ( 21 August 2016 )

  Doi tineri din județul Sălaj au pus în scenă o nuntă atipică pentru zilele noastre! Așa-zisa mireasă de 19 ani a reprodus ceremonia pe care a avut-o străbunica ei în urmă cu 75 de ani. Evenimentul a trezit din nou lumea la viața si a implicat toată comunitatea locală.

 • Fată violată de șapte tineri, la Târgoviște ( 27 Aprilie 2016 )

  Un viol parcă tras la indigo cu cel din Vaslui, șochează toată țara! O fată în vârstă de 16 ani a fost violată de șapte tineri, în Târgoviște. Adolescenta era găzduită la un centru de plasament și a mers în casa unuia dintre băieți, care era prietenul ei. Nu i-a trecut nicio secundă prin cap ce i s-ar putea întâmpla.

 • Accident de microbuz, provocat de un măgar ( 22 Martie 2016 )

  Un măgar lăsat nesupravegheat a provocat un accident grav pe Drumul Național 71, care leagă Târgoviște de București. Șoferul unui autoturism a vrut să depășească un microbuz, dar a lovit animalul care i-a apărut brusc în față. La rândul său, conducătorul microbuzului nu a mai putut frâna și a intrat în autoturism. În urma impactului, bărbatul care conducea autoturismul, pasagera...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Vineri, 19 Apr. 2019

1 EUR = 4.7607 RON
-0.0012
1 USD = 4.2327 RON
0.0005
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2