Date companie
 
 
 
 

Decizie NATO: Sprijin pentru Ucraina

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Noiembrie 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Reuniune NATO
 

”Reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO a continuat la București, unde cu o zi în urmă șefii diplomațiilor din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice au adoptat o declarație comună în care afirmă că Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU, iar acțiunile inacceptabile ale Moscovei subminează ordinea internațională bazată pe reguli.”


Alături de miniștrii de Externe din statele membre și partenere, secretarul general al NATO și înalți oficiali politici și militari ai alianței, la reuniunea de la București iau parte și miniștri de Externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizație. Aderarea celor două țări nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria. Reuniunea a prilejuit și o luare de poziție din partea ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Acesta a declarat că neutralitatea țării sale, garantată prin Constituție, nu implică autoizolare, demilitarizare sau indiferență față de invazia rusă din Ucraina. El a spus că, potrivit analizelor din Moldova, țara nu este amenințată în lunile și săptămânile următoare de un scenariu militar, dar că este datoria guvernului să fie pregătit pentru întreg spectrul de amenințări. Totodată, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Aliații NATO sunt angajați să crească sprijinul pentru Bosnia-Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, afectate de presiunea rusă.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO

”Astăzi, acești parteneri sunt afectați de presiunea rusă. Aliații NATO sunt angajați să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanță strategică a Mării Negre și a Balcanilor de Vest.”

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a adăugat că se va menține susținerea militară pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de sisteme antiaeriene suplimentare, și se va intensifica asistența destinată populației, mai ales pe timp de iarnă. Summitul de la București este primul eveniment la nivel înalt al NATO organizat într-un stat de pe flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie. De asemenea, este prima reuniune a NATO la nivel înalt după summitul de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie 2022.


Decizie NATO: Sprijin pentru Ucraina

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2