Date companie
 
 
 
 

Descoperire în lumea medicală: patru gene mutante, responsabile de apariția cancerului de duct biliar

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Noiembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : romani, oameni, Popescu, cancer, americani, institut, medical, cercetatori, fundeni, irinel, clinic, sttinta, gene, duct, biliar, colangiocarcinom, singapore
 

Pas important în cercetarea medicală românească! O echipă formată din oameni de stiinta romani, americani si din Singapore a identificat patru gene mutante responsabile de apariția și dezvoltarea cancerului de duct biliar, numit, in termeni medicali colangiocarcinom. Afectiunea, extrem de gravă, se caracterizează prin prezența unei tumori maligne, într-unul din ductele care transportă bila, de la ficat, către intestinul subțire.

prof. dr. IRINEL POPESCU, coordonator colectiv cercetare "Este o tumore foarte agresivă și în mare parte letală. Supraviețuirea, la cinci ani, este de 10 la sută, deci este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cunoscute. Anumite persoane ar putea să știe că au un risc crescut și că trebuie să se controleze foarte des, ca să nu dezvolte colangiocarcinomul."

Rezultatele au fost obținute în urma comparației genomului a 209 pacienți din România și Asia, unde, 43 la sută dintre aceștia, au prezentat mutații. Echipa de cercetatori romani este de la Institutul Clinic Fundeni și a fost coordonată de prof. dr. Irinel Popescu.

ADINA CROITORU, medic primar oncolog "Pe o perioadă de patru ani, am avut înregistrați 100-110 de pacienți, ceea ce, pentru un singur centru, este un număr foarte foarte mare."

prin telefon: prof. dr. BIN TEH, National Cancer Center Singapore "Ceea ce face acest studiu foarte important este că, acum, putem compara mutațiile de gene, care apar în diferite țări."

La ora actuala, colangiocarcinomul se trateaza cu ajutorul chimioterapiei, indiferent dacă se intervine chirurgical sau nu. De obicei, tumoarea nu mai poate fi operată, atunci când este descoperită în stadii foarte avansate. Oamenii de stiintă care au identificat cele patru gene mutante speră că acesta este primul pas până la descoperirea unui tratament eficace.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2