Date companie
 
 
 
 

Distrugerea naturii, amenințare majoră pentru omenire

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Mai 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : raport, padure, apa, Paris, natura, ecosistem, disparitie, distrugerea, incalzire climatica, specii, extinctie, biodiversitate
 

Distrugerea naturii, cea mai mare amenințare pentru omenire! A 7-a reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor, organizată în această săptămână la Paris, a evidențiat realitatea dramatică prezentată într-un proiect de raport de 1.800 de pagini. Raportul atrage atenția asupra faptului că distrugerea naturii amenință omenirea “cel puțin la fel de mult” ca încălzirea climei. Textul evidențiază o legătură foarte clară între cele două amenințări majore, încălzirea climei și distrugerea naturii, identificând anumite cauze similare, în special practici agricole și despăduriri, vinovate pentru cel puțin un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon, dar și pentru gravele daune directe provocate ecosistemelor. În cadrul raportului, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a revizuit 100.000 de specii. Dintre acestea, aproximativ 25% sunt clasificate pe cale de dispariție, sub presiunile exercitate de activitățile omului, precum agricultură, pescuit, vânătoare și modificări climatice.

COSMINA STOIAN, reporter ”Peste 870 au dispărut în ultimii 500 de ani, se arată în documentul care prezintă o imagine și mai dramatică. Oamenii de știință estimează că între 500.000 și un milion de specii ar fi de fapt, în pericol de dispariție. Oamenii de știință se așteaptă, însă, la o accelerare a ratei de extincție a speciilor.”

Între anii 1990 și 2015, acoperirea forestieră la nivel mondial a scăzut cu aproximativ 6%, de la 4,28 miliarde de hectare la 3,99 miliarde de hectare. De asemenea, utilizarea îngrășămintelor a crescut, iar peste 80% din apele reziduale de pe planetă sunt deversate în mediul înconjurător fără a fi tratate. În acelasi timp, între 300 și 400 de milioane de tone de metale grele, solvenți, nămol toxic și alte deșeuri sunt evacuate în ape în fiecare an. Astfel, s-a ajuns în situația în care 40% din populația lumii nu are acces la apă potabilă curată. Nici în oceane situația nu este mai bună. Aici se deversează în fiecare an milioane de tone de plastic și alte reziduuri. Raportul mai arată că 75% din principalele stocuri de peste la nivel mondial sunt în prezent epuizate sau supraexploatate. În prezent, omul exploatează și poluează natura mai mult ca oricând în istorie. La ora actuală, 75% din mediul terestru, 40% din mediul marin și 50% din cursurile de apă prezintă semne importante de degradare. Omul nu poate trăi fără natură, care îi aduce servicii inestimabile, de la insectele polenizatoare, la pădurile și sursele de apă care absorb dioxidul de carbon și îi furnizează apă potabilă. Se impune, astfel, ca generațiile actuale să își asume responsabilitatea de a lăsa moștenire generațiilor viitoare o planetă care nu este iremediabil avariată de activitățile umane.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2