Date companie
 
 
 
 

Drumul Național 76... tot ”Drumul Gropilor”!

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Mai 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : prefect, bihor, gropi, Facebook, popa, national, drumul, 76, pagina
 

”ÎN SFÂRȘIT!!! Prefectul județului Bihor a răspuns, azi, la sutele de comentarii de pe această pagină, referitoare la starea Drumului Național 76, pe porțiunea Dealul Biții și până la granița dintre județele Bihor și Arad (e normal, Aradul are un alt prefect)”.

Așa începe un mesaj postat în sâmbăta Paștelui de Popa Dan, unul dintre cei 2.300 de realizatori ai paginii de facebook a Drumului Național 76. O pagină creată de oamenii revoltați de starea unui drum al incompetenței și neputinței autorităților de a realiza într-un timp rezonabil un proiect durabil. DN 76 este ”Drumul Gropilor” de mai bine de un deceniu. Vorbim de Drumul Național 76, Oradea - Deva, întins pe 184 de km, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din vestul țării, distrusă de lucrările de modernizare. La mai bine de 10 ani de la elaborarea primelor proiecte și realizarea primelor studii de fezabilitate, starea drumului continuă să fie deplorabilă. Cei mai afectați sunt, pe de o parte, șoferii care trebuie să facă slalom printre craterele de pe șosea și să aștepte minute în șir în fața zecilor de semafoare iar, pe de altă parte, locuitorii din proximitate drumului. Dacă, în mod normal, distanța dintre Oradea și Deva ar putea fi parcursă cu mașina în aproximativ 2 ore și jumătate, după ce au început lucrările, șoferii susțin că durata s-a dublat, ba, de multe ori, s-a triplat. De-a lungul timpului, au sesizat autoritățile cu privire la starea Drumului Național 76, Oradea - Deva, au protestat, dar degeaba! Autoritățile s-au scuzat, au mimat demersuri și au ridicat din umeri.

Un exemplu în acest sens este chiar prefectul de Bihor, Claudiu Adrian Pop, căruia oamenii exasperați i-au adresat numeroase solicitări de a face demersurile necesare pentru impulsionarea lucrărilor la DN 76. Iată un fragment din răspunsul reprezentantului Guvernului în județul Bihor, postat pe pagina de facebook a Drumului Național 76: "Buna ziua! Am explicat de NENUMARATE ori situația acelui drum. O mai spun o dată: Nu prefectul sau prefectura construiește drumuri! Acel drum a fost licitat în 2011-2012, când s-a și semnat contractul! Azi, cele doua tronsoane (Biții-Ștei, constructor Azvi și Ștei-Vârfur,i constructor Construct Mod) sunt în execuție în baza acelui contract! Prefectul NU POATE INTERVENI ÎNTR-UN CONTRACT COMERCIAL! Lucrările care s-au făcut anul trecut, pe tronsonul Oradea-Biții, au fost posibile pentru că acel contract a fost REZILIAT de către CNADNR cu firma SCT București! Și, azi, acest tronson este practicabil! Din păcate, în ultima perioadă nu s-a lucrat aproape deloc de la Biții încolo. Am cerut de mai mult timp, în scris, CNADNR-ului să prezinte un punct de vedere referitor la nerespectarea termenelor de execuție, să explice în scris motivele care au dus la acest blocaj. Când voi primi acest răspuns, îl voi face public!", am încheiat citatul.

Mesajul prefectului de Bihor a primit imediat răspunsul realizatorilor paginii Drumul Național 76, în speță, Popa Dan. În preambul, acesta precizează, cităm: ” În primul rând, domnule prefect, mulțumim pentru răspunsul acordat, deoarece este așteptat de mult mult timp pe această pagină.” Mai jos, apar și alte precizări menite să-i dea de gândit reprezentantului Guvernului în teritoriu. Cităm: ”În ce privesc SOLICITĂRILE DUMNEAVOASTRĂ CĂTRE CNADNR, cu privire la starea de fapt, credem că aceste solicitări ar trebui să fi fost adresate nu companiei, pentru că, la ora actuală, aceasta vedem că este "stat în stat" și face ce dorește, aceasta fiind moștenirea lăsată de Narcis Neaga. Poate ar fi cazul, pentru că nu este târziu, ca despre această situație SĂ-L INFORMAȚI DIRECT PE MINISTRUL TRANSPORTURILOR, DAN COSTESCU, pentru că și CNADNR are niste "sefi". La fel, PE PRIMUL MINISTRU al României, deoarece rețeaua de drumuri naționale sau autostrăzi, nu stă la ora actuală doar în catastrofa de la Cunța. Și noi avem o catastrofă, aici, de mai bine de 10 ani, iar ministrul transporturilor ar trebui să știe că DN 76 înseamnă și DE 79 și înseamnă cel mai scurt traseu dintre Vama Borș și București. Ne-am făcut de râs în toată Europa și e destul! Ajunge! Noi, să fim în locul dumneavoastră, sincer I-AM SUNA tot din două, în două, zile sau nu am mai ieși din biroul ministrului.”, am încheiat citatul.

Situația Drumului Național 76 este în atenția Național TV de mai bine de doi ani. Pe parcurs, au fost realizate și difuzate mai multe reportaje, in care a fost prezentată starea deplorabilă a drumului de mare importanță pentru vestul țării. Au fost prezentate plângerile locuitorilor din zonă, poziția autorităților, punctul de vedere al specialistilor, de la medici, la inspectori de Mediu. De altfel, pe pagina de facebook a Drumului Național 76, Popa Dan mai menționează, cităm: ”Domnii din guvern mai trebuiesc obligatoriu, zicem noi, să fie informați și cu privire la RISCUL ENORM ca, nu peste mult timp, în întreaga zonă Biții-Vârfuri, defrișată de buldozere, numărul cazurilor de boli de plămâni, inclusiv cancere pulmonare, să crească semnificativ în următorii ani, pentru că, dacă nu plouă și e mocirlă, e praf că nu se vede prin el, praf ce afectează întregul aparat respirator și nu numai. Nu o spunem noi, afirmația a fost făcuta de către un medic specialist, în cadrul unor reportaje facute în 2015 de către Național TV. ”, am încheiat citatul.

Din păcate, atât demersul jurnalistic, cât și plângerile justificate ale locuitorilor din zona afectată de lucrări se lovesc de zidul nepăsării autorităților locale și centrale. Sub pretextul că lucrarea este realizată în baza unui contract comercial, guvernanții se spală pe mâini ca Pilat din Pont. Îi anunțăm pe această cale pe reprezentanții instituțiilor statului că nu vom renunța la acest subiect, ci vom reveni în curând cu noi detalii privind ”Drumul Gropilor”.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2