Date companie
 
 
 
 

Economia, dată peste cap

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Septembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : tva, IMM
 

Măsura plății defalcate a TVA riscă să blocheze întreaga economie și va generea creșterea birocrației și costuri suplimentare pentru agenții economici! Este semnalul de alarmă, pe care îl trage Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care a anunțat că nu susține proiectul privind plata defalcată a TVA. Reprezentanții CNIPMMR spun că se încalcă astfel principiile fiscalității.

FLORIN JIANU, președintele CNIPMMR

"România este primul stat din Europa și din lume care aplică această măsură. Ea va bloca întreaga economie! Practic, acum o cincime din banii, pe care îi deține o firmă, vor fi blocați într-un cont."

Potrivit OUG de modificare a Codului fiscal pentru plata defalcată a TVA, toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, vor fi obligate ca, de la anul, să dețină și să gestioneze un cont separat de TVA, pentru încasarea și plata acestei taxe. Cei care vor opta pentru aplicarea facultativă a plății defalcate a TVA, până la finalul anului, vor beneficia de unele facilități, precum acordarea de bonificații sau scăderea impozitelor. Agenții economici nu se înghesuie însă pentru aplicarea măsurii. Este și normal, spun reprezentanții Consiliului pentru IMM-ui, care au realizat un sondaj, iar rezultatele nu sunt deloc mulțumitoare.

Peste 90% dintre antreprenorii care au participat la chestionar, au răspuns că nu susțin modificarea Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu! Totodată, aproape 98% dintre ei au spus că instituirea plății defalcate a TVA le va afecta activitatea negativ. În plus, 92% dintre ei au spus că nici măcar nu au fost consultați de autorități privind modul de aplicare a plății TVA defalcate.

În nota de fundamentare a Ordonanței, se arată însă că măsura nu va avea niciun impact negativ. Cum au aflat guvernanții, nu știm, din moment ce antreprenorii n-au fost întrebați. La fel se specifică și în nota de fundamentare din Ordonanța pentru creșterea accizei pentru benzină și motorină.

FLORIN JIANU, președintele CNIPMMR

Când scoți acciza și observi că încasările la bugetul de stat scad, cu exact aceeași sumă care reprezenta acciza, crește chetuielile cu personalul și scazi investițiile, bineînțeles că trebuie să aduci noi reusrse la bugetul de stat!"

Acciza scoasă la începutul anului și reintrodusă opt luni mai târziu, va aduce o serie de efecte negative pentru IMM-uri, spun reprezentantii Consiliului. Potrivit acestora, vor crește prețurile de transport, iar competitivitatea la export va avea de suferit.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Antreprenorii pot aplica pentru granturi destinate capitalului de lucru ( 20 Octombrie 2020 )

  Veste bună pentru antreprenori! De joi, 22 octombrie, ei pot aplica pentru granturile pentru capital de lucru. Această măsură face parte din schema de ajutor de stat instituită în vederea acordării de sprijin financiar...

 • Program de încurajare a exporturilor, lansat de I.M.M. ( 17 Februarie 2020 )

  "Pașaport de export" este un nou program lansat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România pentru încurajarea exporturilor. Proiectul, demarat pe 1 februarie 2020, va fi implementat...

 • Guvernul a redus TVA la produsele bio și a reglementat contribuțiile la sănătate ( 14 Mai 2019 )

  Taxe mai mici pentru produsele sănătoase! Guvernul României anunță că va reduce TVA-ul de la 9% la 5% pentru produsele alimentare montane, bio și tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 • Procedura de înregistrare în scopuri de TVA, simplificată de A.N.A.F. ( 25 Ianuarie 2019 )

  A.N.A.F. simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu, a adoptat deja ordinul care prevede simplificarea procedurii. Potrivit actului...

 • Îmbunătățiri pentru Start-up Nation 2018 ( 9 Octombrie 2018 )

  Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România susține necesitatea implementării unor completări raportate la necesitățile reale ale Programului Start-Up Nation 2018. Reprezentanții Consiliului spun că activitățile de servicii trebuie să fie punctate mai bine decât cele din comerț, având în vedere valoarea adăugată adusă de acestea comparativ cu activitățile din comerț.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2